„Lumea lui Ionescu”/ Unde ești tu, Visi, Doamne?

Cu prilejul aniversării zilei de naștere a dramaturgului Eugen Ionescu, născut la Slatina la 26 noiembrie 1909, Societatea Culturală „Eugen Ionescu” a marcat festivitatea a XXVII-a cu mai multe manifestări.

La Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina, regizorul Mihai Lungeanu a prezentat  o expoziție cu caricaturi ale lui Eugen Ionescu realizate de caricaturiști de pe toate meridianele, și cu câteva portrete de excepție ale marelui academician francez.

Cu toate că în Slatina se găsesc o statuie și două busturi ale marelui dramaturg, iar o Școală Gimnazială, un Centru Cultural și un Parc îi poartă numele, Eugen Ionescu rămâne în continuare un necunoscut în orașul în care s-a născut.

Poate că de vină ar putea fi viața modernă de azi cu mobilul și cu internetul introduse printre toate coclaurile creierelor copiilor ar putea să fie de vină, dar nu trebuie să uităm că am pășit sub supravegherea unei noi generații de profesori care nu prea au nici ei habar cine ar putea să fi fost Eugen Ionescu.

Despre opera lui Eugen Ionescu nu prea se știe astăzi nimic, poate că el a intuit foarte bine acum o jumătate de secol traiectoria negativă pe care va aluneca omenirea cu rapiditate.

După prezentarea expoziției de către regizorul Mihai Lungeanu și după vizionarea ei, invitații au audiat piesa de teatru radiofonic „Ucigaș fără simbrie” de Eugene Ionesco, producție a Teatrului Național Radiofonic.

Aceasta a fost manifestarea organizată vineri la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina de Societatea Culturală „Eugen Ionescu”, cu mențiunea că manifestările vor continua și sâmbătă și duminică la Muzeul Județean Olt, sub oblăduirea Centrului Județean pentru Conservarea  și Promovarea  Culturii Tradiționale și Cultural Olt.

Dincolo, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, (fostul cinema „Lumina”), au loc alte manifestări dedicate memoriei marelui dramaturg de către Asociația Culturală Center Inter Art sub oblăduirea Primăriei Slatina și a Ministerului Culturii, manifestări care au început miercuri, 22 noiembrie, și vor lua sfârșit luni, 27 noiembrie. Concursuri, lansări de carte, expoziții, piese de teatru, nimeni nu le poate face față. Și dacă cineva dorește să vizioneze o piesă de teatru la Centrul Cultural, nu poate căci intrarea în sală se face acum numai pe bază de invitație, iar invitații nu se mai găsesc decât sus… Sala e mică, are locuri puține, și sala de 700 de locuri a Casei de Cultură a Sindicatelor e goală…

Toate aceste „manifestații paralele” dedicate lui Eugen Ionescu nu prea au parte de public deoarece publicul din Slatina nu prea are de unde să știe de ele. Cândva, nu demult, pe vremea lui Visi, se tipăreau niște afișe care erau răspândite prin oraș, iar doritorii de cultură care erau destui își găseau timp pentru o expoziție sau pentru o piesă de teatru… Acum afișele se lipesc pe garduri numai la manifestări politice…

Acum, organizatorii anunță în câte un ziar local pe care nu-l mai citește nimeni sau la câte un post local de televiziune la care nu mai privește nimeni, și așa nu află nimeni programul bogat care se desfășoară la instituțiile culturale din oraș… Poate că așa o fi dorit Eugen Ionescu să se petreacă lucrurile.. Poate că sunt suficiente niște procese verbale pe la instituțiile culturale ale județului și ale orașului care să justifice preocupările culturale… Poate că asta o fi „Lumea lui Ionescu”…

Unde oi fi tu, Visi, Doamne?

Gheorghe Atanasescu/24 noi. 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here