PSD cere demisie la vârful SRI. Ce acuzații sunt aduse și legătura cu dosarul „Tel Drum”

Președintele Comisiei pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda (PSD), a anunțat că membrii acestui for urmează să se întrunească marți, la ora 11,00, și că este posibil să solicite demisia lui Dumitru Dumbravă din funcția de secretar de general al Serviciului Român de Informații, potrivit digi24.ro.

„Mâine, vom avea ședință de comisie la ora 11,00. M-am consultat cu vicepreședintele comisiei. Nu aveam inițial de gând să aibă loc la ora 11,00, dar se modifică programul plenului, în sensul în care mâine nu avem plen și avem comisii. O să discutăm și o să analizăm aspectele spuse de domnul Dumbravă în cadrul comisiei și lucrurile spuse în plus, apărute de la acea audiere. Eu am avut inclusiv o discuție cu o parte dintre cei care au prezentat în spațiul public diferite lucruri. Spun că le confirmă și le vor confirma ca mărturie în fața comisiei. Probabil că o să îi cerem demisia domnului Dumbravă, pentru că nu putem să continuăm această analiză cu domnul Dumbravă în poziția de secretar de general al Serviciului Român de Informații”, a precizat deputatul PSD.

Manda a apreciat că analizele comisiei nu pot fi continuate în contextul în care Dumitru Dumbravă își păstrează funcția.

„Eu spun că din lucrurile pe care le-am mai discutat, în toată această perioadă, care au apărut inclusiv în spațiul public, inclusiv afirmațiile domnului Dumbravă, rămâne ca toate aceste analize să le facem, dar nu cred că le putem face cu domnul Dumbravă pe poziția de secretar general”, a precizat el.

Săptămâna trecută, după audierea lui Dumitru Dumbravă în Comisia pentru controlul SRI, Manda relata că acesta a spus că o cunoaște pe procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul „Tel Drum”, în care este urmărit penal președintele PSD, Liviu Dragnea.

„A spus că se cunosc, că au colaborat, că Lăncrăjan a colaborat bine cu SRI, că au fost şi momente în care au avut şi dispute. Au fost momente în care Lăncrăjan viza o serie de persoane din SRI şi a încercat să explice şi au fost tensiuni la momentul respectiv, spunând că este în competenţa Parchetului Militar să urmărească dacă s-au săvârşit infracţiuni”, a relatat Claudiu Manda, precizând că Dumbravă a negat că ar fi ajutat-o pe Lăncrănjan în carieră.

Tot deputatul PSD a relatat că Dumbravă ar fi vorbit despre întâlnirile pe care le-ar fi avut, cu judecători și procurori, la Curtea de Apel București, Înalta Curte de Casație și Justiție, Tribunalul Militar sau Parchetul Militar.

„A spus că doar când i s-a solicitat punctul de vedere juridic a exprimat o opinie, dar că procurorul este cel care decide, nu judecătorul. A spus că a interacţionat cu procurori, judecători din zona de drepturi şi libertăţi, mai ales acolo unde SRI avea această atribuţie de eliberare a mandatelor pe siguranţă naţională”, a afirmat Manda, citat de digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here