Guvernul României a mărit lista substanțelor stupefiante și psihotrope interzise

Guvernul a inclus pe lista substanțelor stupefiante și psihotrope, cu efect psihoactiv, interzise în România, 14 noi substanțe, în conformitate cu cerințele/recomandările Organismului Internațional pentru Controlul Stupefiantelor al Organizației Națiunilor Unite, informează OLT-ALERT.

Măsura are în vedere înăsprirea măsurilor de prevenire, control și combatere a consumului și comercializării de substanțe stupefiante și psihotrope, în scopul protejării sănătății publice.

„În acest sens, Executivul a adoptat, astăzi, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope elaborat de Ministerul Sănătății”, se precizează într-un comunicat al guvernului.

Conform actului normativ, lista substanțelor stupefiante și psihotrope interzise în România este actualizată cu încă 14 noi denumiri stabilite în concordanță cu normele internaționale și în funcție de pericolul pe care utilizarea acestora îl reprezintă pentru sănătate.

În cadrul ONU, instituția care se ocupă cu controlul internațional al drogurilor este Comisia Națiunilor Unite privind Stupefiantele. Aceasta reprezintă principalul organism interguvernamental de luare a deciziilor în ceea ce privește legislația și controlul internațional al drogurilor.

Proiectul de lege are rol preventiv întrucât nu a fost inițiat ca urmare a identificării în țara noastră a substanțelor propuse a fi puse sub control, iar Ministerul Sănătății nu a fost informat cu privire la existența unor astfel de substanțe pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here