Ce spune Muzeul Național de Istorie despre brățara dacică descoperită în Olt/Cine ar trebui să o administreze

Brățara dacică descoperită recent în județul Olt este autentică, dar este incompletă și prezintă urme de tăiere, potrivit experților care au analizat-o. Podoaba este autentică, fiind confecţionată, în proporţie de 86%, din aur natural și ar fi aparţinut unui reprezentant de elită din acea perioadă. Informațiile au fost date publicității, marți, în cadrul unei conferințe de presă, de directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, în prezența Procurorului General al României, Augustin Lazăr. Pe de altă parte, demersurile conducerii Muzeului Județean Olt de a intra în posesia obiectului de tezaur au primit un răspuns din partea directorului Muzeului Național de Istorie a României.

Brățara din aur datează de la mijlocul secolului I înainte de Hristos și este decorată cu un cap de dragon înaripat, după modelul brățărilor de la Sarmisegetuza. Bijuteria antică este al doilea obiect de aur din civilizația dacică cunoscut în Muntenia și are calitatea de a fi și cel mai greu obiect din aur dacic descoperit până în prezent în Sud–Estul României, cântărind în jur de 100 de grame. Ea ar fi aparținut unui reprezentant de elită din acea perioadă.

“Materialul din care a fost lucrată brăţara este un aliaj de aur, foarte probabil, natural, el este alcătuit, în proporţie de 86%, din aur, un procent cupru cupru şi restul argint. Este o structură tipică pentru aurul nativ nerafinat. (…) Suprafaţa este şlefuită, ceea ce o deosebeşte de brăţările din complexele de la Sarmisegetuza şi pare să aibă şi urme de utilizare. (…) O asemenea apariţie trebuie interpretată ca semn al unei stratificări sociale, policice şi religioase importante, un reprezentant de marcă al elitei dacice a trăit în zonă şi a fost posesorul acestei piese pe care nu ştim dacă a depus-o ca ofrandă, în sol, sau a fost pierdută, ascunsă într-un context politico-militar critic”, a declarat Ernest Oberlander-Târnoveanu, citat de Mediafax.

Luna trecută, în urma unor investigații, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt au ridicat brățara din aur de la un bărbat, de 27 de ani, din comuna Optași-Măgura, județul Olt, care a descoperit-o întâmplător în apropierea gospodăriei sale, care habar nu avea ce comoară deține și pe numele căruia a fost întocmit un dosar penal.

În urma examinării brățării, s-a stabilit că aceasta este confecționată din aur de 24 de K, cântărește 108 g, iar la una dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de șarpe, însemne specifice dacice.

Cine va administra piesa de tezaur

Muzeul Județean Olt a demarat demersurile pentru expertizarea brățării, precum și pentru ca piesa de tezaur să intre în patrimoniul muzeal al județului.

În acest sens, Muzeul Județean Olt s-a adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale, prin Direcția Județeană pentru Cultură Olt, căreia i-a transmis asigurările Consiliului Județean că există toate resursele financiare și logistice pentru plata expertizării și a evaluării piesei de tezaur, precum și a efectuării cercetărilor arheologice în zona în care brățara dacică a fost descoperită din întâmplare.

De asemenea, directorul muzeului, Laurențiu Guțică, a cerut Direcției pentru Cultură Olt să înceapă demersurile pentru ca prețioasa piesă să intre în patrimoniul Muzeului Județean Olt.

O solicitare expresă a fost adresată și directorului Muzeului Național de Istorie a României. „Vă adresăm rugămintea să întreprindeți toate demersurile de rigoare ca acest obiect care trebuie clasat în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național să intre în colecțiile Muzeului Județean Olt”, se arată în scrisoarea adresată conducerii Muzeului Național.

Aceste demersuri au primit și un răspuns din partea directorului Muzeului Național de Istorie a României, care susține că brațara este încă un „corp delict”. Răspunsul oficialului anunță și un război între instituțiile care vor să preia această importantă piesă de tezaur.

„Privitor la brățara dacică, doresc să vă reamintesc că în prezent aceasta are statutul juridic de CORP DELICT. În prezent, efectuăm investigații fizico-chimice și de altă natură, solicitate de organele judiciare. Pe baza lor, voi realiza raportul de expertiză solicitat de acestea.

Apreciez foarte mult angajamentul autorităților locale din județul Olt de a acoperi costul acestora, dar, în calitate de expert, nu pot decide cine va finanța operațiunea. Am să aduc la cunoștiința celui care conduce ancheta acest fapt și va voi transmite răspunsul primit.

Statutul ei legal și patrimonial va fi stabilit de o instanță. După încheierea procedurilor legale și trecerea ei în patrimoniul statului, printr-o decizie judecătorească, se va putea stabili instituția care o va administra.

Există proceduri legale clare și vă asigur că voi veghea că ele să fie respectate. Doresc să vă asigur că decizia finală se va lua ținând cont de toate condiționările legale și va fi una obiectivă.

Cu prilejul unei deplasări în teren, care sper să aibă loc cât de curând, pentru a completă informațiile primite de la autoritățile judiciare, va voi contacta și vom discuta despre acest subiect”, se arată în răspunsul lui Ernest Oberlander-Târnoveanu către conducerea Mzeului Județean Olt.

Contactat pentru un punct de vedere pe marginea acestui răspuns, directorul Muzeului Județean Olt și-a exprimat speranța că piesa rară va ajunge, într-un sfârșit, la instituția pe care o conduce.

„Îmi exprim speranța că atât Muzeului Național de Istorie a României, cât și alte instituții abilitate vor urma pașii obiectivi și legali în continuarea demersurilor noastre și că Muzeul Județean Olt va fi instituția care va administra brățara dacică descoperită în Olt. Noi îndeplinim toate condițiile legale de păstrare și protecție a prețioasei piese și normal ni se pare ca ea să intre în administrarea instituției noastre”, a declarat, pentru OLT-ALERT, Laurențiu Guțică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here