Stat în stat la Primăria Caracal: Șefa de la Resurse Umane încalcă drepturile oamenilor

Primăria Caracal

Asistenții medicali și medicii care funcționează în cadrul dispensarelor medicale din Caracal au fost văduviți de efectele ultimelor prevederi legale în materie de salarizare din cauza șefei de resurse umane din cadrul Primăriei Caracal, Ionela Veronica Lungu, care a refuzat și continuă să refuze să le actualizeze veniturile în concordanță cu Legea 250/2016. Întrebată de șefa de sindicat a celor în pagubă de ce nu a respectat legea, șefa resurselor umane a răspuns că, pur și simplu, a avut alte priorități. Primarului i-a spus altceva.

Legea 250/2016 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, a stabilit că mai multe categorii de funcționari publici, printre care și personalul din cabinetele medicale şi de medicină dentară din unităţile de învăţământ preşcolar, şcolar şi universitar, vor beneficia de salarii mărite. Toate categoriile de personal vizate de lege s-au bucurat de majorări salariale din decembrie 2016, doar personalul care funcționează în cadrul cabinetelor medicale din unitățile de învățământ din Caracal – nu! Și asta pentru că șefa Resurselor Umane din primărie a „uitat” să facă demersurile oficiale către Direcția de Sănătate Publică Olt, pentru operarea modificărilor în grilele de salarii. A uita e omenește, dar când amnezia drapată de reaua-credință persistă asta se cheamă altceva.

În asemenea situație, păgubiții, 17 asistente medicale și doi medici, nu au putut beneficia nici de sportul de 15% aplicat la salariul de bază majorat.

Cea căreia s-au plâns oamenii a fost Jeni Oprea, președinta organizației locale a Sanitas, ai cărei membri sunt. Aceasta a abordat-o, evident, pe responsabila din primărie, care și-a recunoscut greșeala și care a zis că în câteva zile situația se va remedia. Nu s-a remediat. Motiv pentru care păgubiții s-au înființat, luni, la primărie în frunte cu șefa de sindicat. Cel care a stat de vorbă cu ei a fost primarul municipiului, Liviu Radu, care și-a exprimat uimirea că problema nu s-a rezolvat deja.

Motivul: „Am avut alte priorități”

„Deși din decembrie 2016, personalul cabinetelor medicale din unitățile de învățământ trebuia să beneficieze de salarii mărite și, prin urmare, și de sporul de 15% calculat la nivelul salariului de bază majorat, membrii noștri de sindicat în discuție au rămas cu salariile vechi. În noiembrie am depus o hârtie oficială la primărie. Am vorbit și cu domnul primar, care a spus că a dispus că adresa noastră se află în lucru. Luni am vorbit cu doamna Lungu și, ce să vezi, ne-a spus că a avut mult de lucru și că a avut alte priorități. Ce alte priorități să aibă când este vorba de drepturi legale ale oamenilor?”, a declarat președinta Sanitas Caracal.

Ce spune primarul

Contactat de OLT-ALERT, primarul Liviu Radu a confirmat varianta șefei de sindicat, susținând că el a dat o dispoziție internă pentru rezolvarea situației, dispoziție căreia șefa Serviciului Resurse Umane refuză, deocamdată, să-i dea curs.

„Oamenii au dreptate, m-am documentat și eu, am citit legea și, într-adevăr, trebuia ca doamna Lungu să facă demersurile necesare către Direcția de Sănătate Publică pentru ca cei în drept să beneficieze de majorările salariale. De ce nu a făcut doamna Lungu acest lucru la timpul lui, poate că nu a știut. De ce refuză și acum să își remedieze greșeala – nu știu. Mie mi-a spus că ar fi cerut un punct de vedere de la Ministerul Sănătății în această problemă, punct de vedere pe care mie nu mi l-a arătat. Acum spune că vrea să ceară un alt punct de vedere. Sincer, nu o înțeleg și trebuie ca, la un moment dat, să își explice atitudinea asta, pentru că eu cred că e vorba doar de atât – o atitudine potrivnică”, a declarat primarul Caracalului.

Pe de altă parte, edilul dă asigurări că oamenii își vor primi banii retroactiv, însă la începutul anului următor.

„Este evident că legea e lege și că oamenii în discuție își vor primi banii care li se cuvin. Acum însă, pe final de an, pentru că sumele respective nu sunt bugetate, nu se poate întâmpla acest lucru. Dar în ianuarie, cel mai târziu în februarie anul următor, își vor primi banii”, a mai declarat primarul Liviu Radu.

Stat în stat

Nu este prima oară când Ionela Mihaela Lungu, pusă în funcție de fostul primar Eduard Ciocăzanu, are o atitudine sfidătoare la adresa legii și, mai ales, a colegilor de serviciu. Una dintre colege a fost nevoită să se adrese instanței de judecată pentru că i s-au încălcat drepturile și a câștigat procesul, potrivit surselor OLT-ALERT.

„Sfidează pe toată lumea, cam nimeni nu se înțelege cu ea. Este imposibil să poarte cineva un dialog cu ea, caută chichițe legislative doar ca să facă rău colegilor și tot așa. E vorba, deci, de rea-voință. Nu o mai vrea nimeni și ar fi timpul să plece, pentru că face totul împotrivă, nu este o persoană constructivă, instituțional vorbind. Dimpotrivă”, s-a plâng funcționarii primăriei.

Am încercat și noi să o contactăm telefonic pe Ionela Veronica Lungu, pentru un punct de vedere. A fost însă de negăsit.

4 COMENTARII

  1. Cind vi s-a propus om corect ,i s-au sugerat umilinte.Apoi i s-a dat de inteles ca ar trebui sa „treaca” pe undeva.Eventual pentru alt loc si pentru a decarta.Apoi ati decis „ca nu va puteti intelege cu el”.Ati facut tot ce ati putut sa nu il aduceti la voi acolo sa nu va puteti face absolut liberi aranjamentele de la partid si sa va aduceti toti prostii si parasutele.Aveati o persoana exceptionala scolita,profesionist,inteligent si foarte corect.Acum aveti rezultatele gastii si hotiei voastre.Prostie si rautate.Si inca nu faceti nimic.Se vede ca voi nu vreti profesionisti si integrii.Schimbarea trebuie sa inceapa de aici.

  2. Critică politică…un fel de „ciocu’ mic..acum noi suntem la putere”…nu o cunosc pe doamnă în cauză…dar văd că aceeasi tîmpenie de 27 de ani..noi sîntem la putere..schimbăm tot..ptr că ai nostrii sînt mai buni…sînt pe draq..dai bani..ei postul.restul e can can..

  3. eu cred ca d-na in cauza conduce primaria NU primaru asa sunt si eu la comuna vadastrita secretara conduce iar cei doi semneaza actele iar cand greseste o apara. eu cred ca in jud. olt secretarele conduc primariile nu seful direct

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here