CCR dă câștig de cauză PSD-ALDE: Comisia Iordache este constituțională

Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiate sesizările PNL și USR referitoare la înființarea comisiei speciale ce dezbate Legile Justiției, condusă de Florin Iordache. Sesizările au fost respinse cu vot majoritar: 8 la 1. 

„Sesizarea USR arată că PSD – ALDE a acordat comisiei speciale atribuţii ilegale, care potrivit regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor legilor Justiţiei”, a precizat USR.

USR a menţionat că, potrivit Constituţiei, proiectele de modificare a legilor Justiţiei care au ajuns să fie dezbătute ilegal în Comisia specială a lui Iordache trebuie să treacă prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi abia apoi adoptate de plenul fiecărei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului.

Deputatul liberal Gabriel Andronache a precizat că această comisie a fost „constituită în mod eronat”, cu „încălcarea Regulamentului şedinţelor comune”.

„În opinia noastră, Comisia comună specială a fost constituită în mod eronat, cu încălcarea dispoziţiilor Regulamentului şedinţelor comune. (…) O comisie comună specială nu poate prezenta rapoarte decât plenului comun, ori plenul comun nu poate dezbate şi nu poate legifera în acest domeniu, în domeniul Justiţiei, pentru că nu are competenţă”, a explicat Andronache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here