ULTIMA ORĂ/ Lotul „Tătuțu”, dosar disjuns: Toți inculpații au fost ACHITAȚI de instanță

Toți inculpații judecați în cea de-a doua etapă a Lotului „Tătuțu” (fostul ofițer de poliție Laurențiu Lazăr), cauză disjunsă din dosarul-mamă, au fost achitați, miercuri seară, de Tribunalul Dolj. Printre cei achitați se numără foștii șefi din cadrul Finanțelor Publice Olt Florin Bîlteanu și Ion Encescu, dar și omul de afaceri Gheorghe Bădiță. Decizia instanței nu este definitivă.

În afară de foștii directori adjuncți ai Finanțelor Publice Olt, în dosar au mai fost judecate Gheorghița Prunișoară și Anastasia Lioveanu, tot de la Fisc.

Deși achitați la toate capetele de acuzare, instanța menține măsurile asiguratorii instituite prin ordonanţele procurorului din cadrul DIICOT – ST Craiova cu privire la bunurile imobile din proprietatea numiților Ion Florin Bîlteanu, Anastasia Lioveanu, Ion Silviu Bălţoi, Gheorghe Bădiţă și ale firmei acestuia, SC Marconf SRL Piatra Olt.

„În baza art. 396 alin. 5 cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală Achită pe fiecare dintre inculpații: Bîlteanu Ion Florin; Prunișoară Gheorghița; Lioveanu Anastasia; Bădiță Gheorghe; Toma Iulian Marius; Țîrcomnicu George și Stănescu Stadian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat prev. de art. 7 alin. 1 din Legea 39/2003 ( art. 367 cod penal actual) cu referire la art. 5 cod penal actual. Achită pe fiecare dintre inculpații Toma Iulian Marius și Stănescu Stadian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002 cu referire la art. 5 cod penal actual.

2. În baza art. 396 alin. 5 cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I cod procedură penală Achită pe fiecare dintre inculpații: Encescu Ion; Bîlteanu Ion Florin; Prunișoară Gheorghița; Lioveanu Anastasia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prev. de art. 248 cod penal de la 1969 raportat la art. 2481 cod penal de la 1969 cu aplicarea art. 41 alin. 2 cod penal ( art. 297 cod penal actual) cu referire la art. 5 cod penal actual. Achită pe inculpatul Bălțoi Ion Silviu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 cod penal actual cu aplicarea art. 35 alin. 1 cod penal actual ( art. 248 raportat la art. 2481 cod penal de la 1969 cu aplicarea art. 41 alin. 2 cod penal de la 1969) cu referire la art. 5 cod penal actual. Achită pe inculpatul Anton Florin sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 cod penal actual ( art. 248 raportat la art. 2481 cod penal de la 1969) cu referire la art. 5 cod penal actual. Achită pe inculpatul Bădiţă Gheorghe sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 8 alin. 1 şi 2 din Legea 241/2005; Achită pe fiecare dintre inculpaţii: Mihăilă Marin; Toma Iulian Marius; Ţîrcomnicu George şi Stănescu Stadian sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 26 cod penal de la 1969 raportat la art. 8 alin. 1 şi 2 din Legea 241/2005 şi art. 290 cod penal de la 1969 cu aplicarea art. 41 alin. 2 cod penal de la 1969 cu referire la art. 5 cod penal actual. Constată că inculpaţii Encescu Ion şi Bîlteanu Ion Florin au fost arestaţi preventiv în cauză de la 20.12.2012 la 16.04.2013 şi inculpatul Bădiţă Gheorghe a fost arestat preventiv în cauză de la 20.12.2012 la 10.05.2013. În baza art. 25 alin. 5 cod procedură penală Lasă nesoluţionată acţiunea civilă promovată în cauză de ANAF – DGRFP Craiova pentru Statul Român.

În baza art. 397 alin. 5 cod procedură penală Menţine măsurile asiguratorii instituite prin ordonanţele nr. 174D/P/2011 din 13 iunie 2013 ale procurorului din cadrul DIICOT – ST Craiova cu privire la bunurile imobile proprietatea inculpaţilor Bîlteanu Ion Florin, Lioveanu Anastasia, Bălţoi Ion Silviu, Bădiţă Gheorghe, SC Marconf SRL Piatra Olt. Respinge cererile de majorare a onorariilor avocaţilor desemnaţi din oficiu. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei cu privire la inculpaţi rămân în sarcina statului, onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu pe întreg parcursul procesului penal urmând a fi virate din fondurile MJ către BA Craiova. Cu apel, Pronunţată în şedinţă publică, azi 13 decembrie 2017”, se arată în sentința pronunțată miercuri de Tribunalul Dolj.

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

În urma unei anchete de amploare desfăşurate de procurorii DIICOT şi de poliţiştii de la Crimă Organizată Craiova, împreună cu lucrătorii SRI, DGIPI şi DGA, gruparea infracţională coordonată, potrivit anchetatorilor, de comisarul-şef Laurenţiu Ilie Lazăr, zis „Tătuţu”, de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Olt, a fost trimisă în judecată în iunie 2013, după ce fusese destructurată în decembrie 2012. În sarcina inculpaţilor s-au reţinut infracţiunile de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare şi bancrută frauduloasă. Dosarul a fost declinat de la Curtea de Apel Craiova la Tribunalul Dolj, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal.

În dosar figurează ca inculpaţi comisarul-şef Laurenţiu Ilie Lazăr, ofiţer superior în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor din IPJ Olt la data faptelor, soţia acestuia, Valeria Lazăr, inspectorii principali de poliţie Bogdan Ciprian Gheorghiceanu şi Liviu Voiculescu (care a demisionat din Poliţie, actualmente primar ales al comunei Cungrea), Ion Florin Bîlteanu, Ion Encescu, Gheorghiţa Prunişoară şi Anastasia Lioveanu – toţi foşti angajaţi ai Finanţelor Publice, Ion Silviu Bălţoi, Florin Anton, Gheorghe Bădiţă, Leonard Ionuţ Poteraş, patronul unei săli de jocuri de noroc din Craiova, Mihai Răzvan Buzatu şi fratele său, Bogdan Alexandru Buzatu, fiii fostului director al SIF Oltenia, Teodor Buzatu, Costinel Ghiţă, Iliuţă Bogiu, Radu Moruşi, Marin Mihăilă, Iulian Toma, George Târcomnicu şi Stadian Stănescu.

Dintre toți aceștia, doar cinci persoane au fost condamnate la închisoare, însă cu suspendarea pedepselor. Este vorba de fostul ofițer de poliție Laurențiu Ilie Lazăr, condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendarea pedepsei, și de soția sa, Valeria Lazăr, care a primit 2 ani închisoare cu suspendare.

Buzatu Mihai Răzvan şi Buzatu Bogdan Alexandru au fost condamnați și ei la câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

Omul de afaceri Gheorghe Bădiță a primit cea mai blândă pedeapsă – 6 luni de închisoare cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here