Ce cumpără primăriile din Olt pe bani publici: Ceafă de porc, carne de pui, șuncă, măsline…

La unul dintre cotroalele trecute ale Camerei de Conturi Olt derulate la primării mare le-a fost mirarea auditorilor externi să descopere, în hârțoagele uneia dintre primării, documente care atestau cumpărarea mai multor tipuri de produse alimentare, de la carne de porc și pui la măsline și condimente, de la cașcaval și icre la verdeață, morcov din import și scobitori. Pentru că produsele animale nu puteau fi consumate negătite, din grija autorităților locale nu a lipsit, evident, achiziția de cărbuni pentru grătar.

Iată o parte din lista cumpărăturilor cu care autoritățile localității respective au decis să le facă, într-un context de „manifestare culturală”, utilizând bani din fonduri publice: ceafă de porc, măsline verzi, icre, carne de pui dezosată, mușchi file, cașcaval, carne preparată de porc, piept de pui, șuncă românească, verdeață românească, morcov de Turcia (calitatea I), scobitori, condimente pentru chiftele etc. Cum carnea trebuia gătită, mai-marii localității s-au gândit că cel mai bun fel de mâncare ar fi friptura la grătar, așa că pe lista de cumpărături au introdus și necesarii cărbuni pentru grătar.

Sursa noastră, una locală, ne-a furnizat aceste informații cu condiția să nu divulgăm care primărie a înțeles să cheltuie banul public pe astfel de pofte. Așa că n-o vom face. Totul s-a întâmplat cu ocazia marcării unei sărbători, dar de bunătățurile cumpărate pe banii lor nu toți localnicii s-au putut bucura, ci doar angajații primăriei și anumiți invitați.

Sursa noastră, funcționar al primăriei, ne-a mai dezvăluit că reprezentanții Curții de Conturi nu au fost de acord cu aceste cheltuieli și că le-au trecut la prejudicii. A fost proces în instanță, iar primăria a câștigat, de partea autorităților fiind anumite paragrafe confuze din legislație, care nu indică exact ce înseamnă cheltuieli cu ocazia unor „manifestări culturale”.

Credem că asemenea pofte culinare nu sunt satisfăcute, cu bani publici, doar la primăria respectivă. Dacă legea este confuză și astfel de chiolhanuri se pot organiza, perfect legal,  cu bani din buzunarul contribuabililor (deși unele primării optează pentru varianta sponsorizărilor), asta este! Ce are a face că etica este încălcată grosolan în astfel de cazuri? Moralitatea nu ține nimănui de foame, nu-i așa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here