Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a fost suspendat din nou din funcție

Igor Dodon a fost suspendat din funcție pentru numirea noilor membri ai Guvernului. Decizia a fost pronunțată în urmă cu câteva minute de Curtea Constituțională (CC).

Curtea a decis că președintele Parlamentului va prelua atribuțiile prezidențiale pentru a semna decretul de numire în funcție a candidaților nominalizați de Partidul Democrat. Andrian Candu va urma aceeași procedură ca în cazul numirii ministrului Apărării, Eugen Sturza.

Decizia CC vine după ce șeful statului a respins pentru a doua oară candidaturile la funcțiile de miniștri.

Curtea a fost sesizată la 28 decembrie de un grup de deputați, membri ai Comisiei parlamentare Juridică, numiri și imunități, care au solicitat constatarea circumstanțelor care justifică suspendarea atribuțiilor președintelui Republicii Moldova în scopul numirii în funcție a candidaților la funcția de miniștri și viceprim-ministru.

Deputatul Sergiu Sîrbu, cel care a prezentat sesizarea în fața judecătorilor CC, a declarat că regretă că s-a ajuns la situația în care un grup de deputați solicită instituirea interimatului funcției de președinte, dar că acest lucru este necesar pentru a evita o criză instituțională și urmări mai grave care ar putea apărea, potrivit agora.md.

Potrivit lui Sîrbu, „instituirea interimatului pentru depășirea blocajului instituțional creat de președintele RM, prin încălcarea Constituției”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here