Au intrat în aplicare modificările aduse Codului Fiscal: Tot ce trebuie să știe mediul de afaceri

S-a majorat plafonul până la care persoanele juridice române sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro, reamintește Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJOFP) Olt, care precizează că noile modificări se aplică de la 1 ianuarie.

Acest regim de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018 şi de către companiile care desfăşoară activităţi în următoarele domenii, dacă veniturile realizate la finele anului 2017 sunt mai mici de 1.000.000 euro, respectiv:

• în domeniul bancar;
• în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;
• desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc;
• desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale.

Sub sfera aplicării regimului microîntreprinderilor nu vor putea intra următoarele persoane juridice române :

• Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
• Fondul de compensare a investitorilor, înființat potrivit legii;
• Fondul de garantare a pensiilor private, înființat potrivit legii;
• Fondul de garantare a asiguraților, constituit potrivit legii;
• entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.

În lumina noilor modificări, microîntreprinderile cu un capital social de cel puțin 45.000 de lei nu mai pot alege să treacă la aplicarea impozitului pe profit, după ce o astfel de măsură a dispărut din legislație la 1 ianuarie 2018. Astfel, inclusiv firmele care au solicitat modificarea regimului de impozitare până la final de 2017 sunt obligate să aplice, din acest an, impozitarea micro.

„Menţionăm că din 2018 a fost eliminată posibilitatea microîntreprinderilor de a opta pentru plata impozitului pe profit în situaţia în care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei”, se precizează într-un comunicat de presă al AJFP Olt.

Totodată a fost eliminată condiţia privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de cel puţin 80% din veniturile totale. Astfel, obţinerea de venituri din consultanţă şi management, în orice proporţie, nu mai constituie un obstacol pentru plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor.

Modificările aduse Titlului III – Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt aplicabile începând cu 01 ianuarie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here