Vicepremierul Paul Stănescu: „6.851 de șantiere, prin PNDL, în toată țara”/ FOTO

Astăzi, 9 ianuarie a.c., vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a fost prezent la Piteşti, unde a avut o întâlnire cu primarii şi reprezentanţii administraţiei judeţene.

Cu această ocazie, viceprim-ministrul Stănescu a subliniat că Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), a început cu dreptul, fiind un program apreciat atât de autorităţile publice locale, cât şi de beneficiarii direcţi.

PNDL este un program pe care toată lumea îl apreciază, un program în care, în prima parte, au fost alocaţi 16 miliarde de lei, iar, în a doua parte, 30 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă, după părerea mea, o sumă foarte importantă pentru dezvoltarea României. Banii au fost repartizaţi pe judeţe, după criterii obiective, care ţin de capacitatea financiară a judeţului, suprafaţa judeţului, numărul de locuitori şi numărul de unităţi administrativ-teritoriale (UAT-uri). Deja încep 6.851 de şantiere în toată ţara, un lucru important, pentru că, prin Programul de Guvernare, noi ne-am asumat ca fiecare comunitate din această ţară să beneficieze de toate cele zece măsuri, şi anume sănătate, educaţie, transporturi, apă şi canal, energie, cultură, culte, sport şi locuinţe”, a menţionat ministrul dezvoltării.

De asemenea, Paul Stănescu a mai pecizat că, în cel mult trei ani, în toate localităţile cu peste 2.000 de locuitori, ar urma să fie introduse sistemele de alimentare cu apă şi canalizare: Angajamentul a fost luat în momentul în care am intrat în Uniunea Europeană (…), noi ne-am propus ca, în doi-trei ani, maxim, să închidem acest lucru, ca fiecare localitate din această ţară cu peste 2.000 de locuitori să aibă apă şi canal. Bineînţeles, şi cele sub 2.000 de locuitori trebuie să aibă apă şi canal.

Până în prezent, în judeţul Argeş, au fost finanţate, prin etapa I din PNDL, 84 de obiective, iar prin etapa a II-a vor fi finanţate 151 de obiective, cu o valoare totală de peste 700 de milioane de lei.

PNDL este un program de finanțare multianual, ce are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie în vederea asigurării unui climat investițional atractiv pentru localitățile României.

Pot beneficia de finanțare, în cadrul PNDL, unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, respectiv comunele, municipiile şi oraşele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, judeţele, precum şi unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condiţiile legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here