Turcia a început atacul asupra aliaților kurzi ai SUA din nordul Siriei

YPG (unitățile de apărare ale poporului kurd) au anunțat că forțele militare ale Turciei au tras aproximativ 70 de proiectile asupra satelor locuite de kurzi din regiunea siriană Afrin.

Bombardamentele au început joi, în jur de miezul nopții, și au continuat vineri dimineața, transmite The Guardian.

Ankara consideră YPG – care are o alianță cu SUA în lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic – ca fiind o extensie a rebelilor kuzi care luptă împotriva Turciei.

Forţele de securitate turce de la graniţa cu Siria au primit ordin, joi, de a se pregăti pentru o posibilă intervenţie în regiunea siriană Afrin.

Desfăşurarea de militari turci de-a lungul graniţei cu Siria a continuat cu sosirea de tancuri în provincia Hatay (sudul Turciei), care a precizat că situaţia din Afrin reprezintă „o ameninţare la adresa securităţii la graniţa Turciei”.

Miercuri seara, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de securitate naţională, prezidată de către preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, s-a ajuns la concluzia că Turcia va lua măsuri „imediate” şi „ferme” pentru a se apăra de ameninţările care provin din vestul Siriei.

Informaţiile survin la trei zile după ce Erdogan a ameninţat că va zdrobi „o armată teroristă” despre care el crede că SUA încearcă s-o formeze la graniţa cu Siria.

Acțiunea militară a Turciei riscă să inflameze relația cu Statele Unite, într-un moment în care dialogul dintre cele două țări se află la un punct de cotitură, subliniază The Guardian.

Vineri, ministrul turc al Apărării, Nurettin Canikli, a anunțat lansarea atacului: „Operațiunea a debutat cu bombardarea transfrontalieră (…) Toate rețelele și elementele teroriste din nordul Siriei vor eliminate. Nu există altă cale”.

Într-un comunicat, coaliţia sub comanda SUA din Siria a dezminţit informaţiile că înfiinţează o nouă forţa la frontieră în regiune. „Aceasta nu este o nouă armată sau o forţă convenţională de pază a frontierei”, a afirmat coaliţia, adăugând că ea „continuă să instruiască forţe de securitate locale în Siria”.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al YPG din Afrin, Rojhat Roj, a declarat că unitățile kurde apărare vor răspunde cu forță maximă la atacul turcilor.

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here