Senatoarea de Olt Siminica Mirea o pune la muncă pe Carmen Dan/Ce întrebare i-a adresat

Violenţa domestică este o problemă gravă de sistem, cu lacune serioase legislative, iar ordinul de protecţie, deşi ar trebui să fie util, este greu de obţinut şi este frecvent încălcat. Constatarea îi aparține senatorului PNL de Olt Siminica Mirea, care, plecând de la această concluzie, i-a adresat ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, o întrebare care își așteaptă răspunsul.

Ultimele statistici ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, care datează din 2016, arată că în perioada ianuarie – iunie din anul menţionat au existat aproape 9.000 de victime ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe, 79% dintre acestea fiind femei şi 21% fiind bărbaţi. Din totalul cazurilor amintite, 45% s-au produs în mediul urban, în timp ce 55% au avut loc în mediul rural.

„Monitorizarea ordinelor de protecție de către Poliție este un eșec în multe cazuri. Între 2012 și 2016 au fost depuse 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protecție, vârful s-a înregistrat în anul 2016: 5.132 de cereri. În mai puțin de jumătate dintre cazuri (43%) instanța a decis să emită un ordin de protecție. Avem 6.538 de ordine de protecție la nivel național emise în perioada 2012-2016. Deși mai puțin de jumătate din cereri au fost admise, o parte din ordinele de protecție sunt un mare esec din cauza monitorizării pe care o face poliția”, susține senatoarea liberală.

Având in vedere amploarea cazurilor de violență domestică soldată cu moartea victimelor, există o analiză legată de numărul ordinelor de protecție care au fost încălcate și care au fost consecințele?

Întrebarea i-a fost adresată de Siminica Mirea ministrului Carmen Dan, de la care așteaptă, evident, un răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here