Dan Ciocan: Firmele și PFA-urile vor primi bani ca să angajeze tineri în agricultură și în industria alimentară

Angajatorii din agricultură, acvacultură și industria alimentară vor primi, lunar, bani de la stat dacă încadrează în muncă tineri în vârstă de cel mult 40 de ani, potrivit unui proiect de act normativ adoptat, la sfârșitul anului trecut, de Senat și care s-a aflat, recent, în discuții la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților. Măsura ar urma să facă parte dintr-un program de stimulare a angajării în cele trei sectoare, ce va fi desfășurat între anii 2018 și 2020, potrivit deputatului Dan Ciocan, secretar general al comisiei.

Concret, statul va acorda lunar bani, timp de 12 luni, pentru firmele și persoanele fizice autorizate (PFA) care angajează minimum doi tineri pentru cel puțin un an. Încadrarea în muncă va trebui să fie pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă.

„Companiile și PFA-urile care dovedesc angajarea a doi tineri de cel mult 40 de ani vor primi lunar, pentru fiecare persoană, 1.000 de lei pentru tinerii cu studii superioare de specialitate în agricultură, acvacultură sau industria alimentară, 750 de lei pentru tinerii cu studii medii de specialitate și cei care au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată în cele trei domenii, și 500 de lei pentru tinerii fără studii”, informează deputatul de Olt Dan Ciocan.

Pe deasupra, „tinerii de maximum 40 de ani angajați în cele trei sectoare amintite vor fi scutiți de plata impozitului pe veniturile salariale”, a mai precizat Dan Ciocan, secretarul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.

Pentru a putea primi bani în program pentru angajarea tinerilor, firmele și PFA-urile vor trebui să îndeplinească, în mod cumulativ, mai multe condiții. Ele trebuie să fie înregistrate conform legislației în vigoare, să desfășoare activități în agricultură, acvacultură și/sau industria alimentară (dovada se va face cu documentul de înființare), să nu fie executate silit, să nu fie în reorganizare judiciară, faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială și să nu aibă activitatea suspendată. De asemenea, trebuie să nu aibă datorii la stat și să păstreze numărul locurilor de muncă existente la momentul accesării programului, precum și locurile de muncă create prin program.

„Proiectul a trecut de comisia noastră fără probleme și am credința că va trece și de plen în același mod, pentru că este nu doar de bună credință, ci și extrem de necesar în ceea ce privește încurajarea operatorilor economici în domeniile respective să angajeze forță de muncă tânără autohtonă”, a reliefat Dan Ciocan.

Proiectul de lege a trecut de Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here