Lider sindical: Poliţiştii au o normă de amenzi pe care trebuie să o îndeplinească. Un agent poate şi exagera dacă se creează o competiţie

Poliţiştii au o normă de amenzi pe care trebuie să o îndeplinească, pentru ca şefii lor să se poată lăuda cu rezultatele la bilanţ, a declarat agentul principal Ioan Cănărău, liderul filialei Neamţ a Sindicatului Poliţiştilor Europol. Mai mult, susține acesta, a apărut o adevărată competiție între agenți. 

În opinia sa, polițiștii ar trebui evaluați după alte criterii, dar și după cum sunt văzuți de comunitatea în care acționează.

”Poliţiştii de la Ordine Publică şi de la Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Neamţ sunt evaluaţi lunar, semestrial şi anual şi în funcţie de numărul de amenzi pe care le dau. Noi nu suntem de acord cu acest indicator stabilit de Inspectoratul General al Poliţiei. Eu vorbesc aici despre Poliţia Neamţ, dar cred că, la nivel naţional, în 90% dintre cazuri e la fel. Nu este corect deloc, pentru că se creează astfel o competiţie între agenţi, pentru a obţine calificativul de «Foarte bine» la final de an”, a spus Cănărău, citat de Mediafax.

El a insistat că agenţii au o normă tocmai pentru ca şefii lor să se poată lăuda cu rezultatele la bilanţ.

”Se face o medie a contravenţiilor într-un an, iar şeful hotărăşte unde te afli. Cel care nu are suficiente amenzi nu primeşte un calificativ de «Foarte bine», ci doar «Satisfăcător». Nu putem fi de acord cu aşa ceva! E o «boală», o problemă de mentalitate, rămasă de pe vremea comunismului şi e în detrimentul cetăţeanului. La Rutieră au existat agenţi care au fost trimişi la finalul zilei înapoi pe teren, pentru că nu au venit cu destule amenzi în «tolbă»!”, a explicat Cănărău, citat de Mediafax.

Cănărău mai spune că agenții nu ar trebui să dea amenzi doar ”de frica șefului” și că statul ar trebui să învețe să strângă bani la buget într-un alt mod.

”Sancţiunea cu amendă ar trebui să fie ultima soluţie. Unui om care, într-adevăr, greşeşte i se poate da şi un avertisment, de exemplu. Însă, la noi, au rămas aceste metehne vechi, comuniste, din generaţie în generaţie, iar nimeni nu vrea să le schimbe. Un poliţist poate şi exagera, dacă se creează o astfel de competiţie, care nu este deloc sănătoasă!”, a mai spus Ioan Cănărău, pentru Mediafax.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here