Procuroarea lui Dragnea, anchetată de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi a declanşat cercetări prealabile faţă de procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan după ce, la începutul lunii februarie, jurnalista Sorina Matei de la B1 şi site-ul Lumea Justiţiei au acuzat-o că a participat la o reuniune unde erau şi politicieni.

Anchetatoarea lui Liviu Dragnea

Lăncrănjan este procuroarea care instrumentează dosarul Tel Drum. Ea l-a pus sub acuzare pe liderul PSD Liviu Dragnea pentru 5 infracţiuni: abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene şi constituire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciul se ridică la aproape 30 de milioane de euro. Pentru recuperarea pagubei, în eventualitatea unei sentinţe de condamnare, procurorarea a pus sechestru pe averea liderului PSD, a patronilor de la Tel Drum şi pe bunurile companiei. Procuroarea activează în DNA de la începutul anului trecut şi a fost liderul unui ONG cu preocupări în zona Justiţiei şi a anticorupţiei, Liderjust.

Evenimentul ‘Meet the Global Thinkers’ organizat de Club Romania, cu participarea Institutului britanic Legatum

Sorina Matei a indicat mai multe fotografii de la receptia ‘Meet the Global Thinkers’ din 16 iunie 2017 la care a participat şi procuroarea DNA Lăncrănjan. Magistratul apare în fotografii alături de deputatul PSD Florin Petre Manole. Fotografiile se regăsesc pe pagina de Facebook a organizatorului evenimentului, Club Romania. La eveniment au participat şi fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, Radu Ragea (pe vremea liberalului Cătălin Predoiu), fostul secretar de stat de la Finanţe şi ex-candidat la Senat din partea ARD, avocatul Gabriel Biriş, consilierul prezidenţial Constantin Dudu Ionescu, dar şi omul de afaceri, Gruia Stoica, condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare într-un dosar al DNA pentru trucarea unei licitaţii publice.

Inspecţia judiciară confirmă ancheta

Inspecţia a răspuns unei solicitări a României Curate şi a confirmat ancheta prealabilă, declanşată prin autoseizare, împotriva procuroarei DNA.

“Vă confirmăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare există o lucrare vizând activitatea sau conduita doamnei Lăncrănjan Alexandra – procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie –Structura Centrală”, a comunicat Inspecţia.

Ce spune legea

Potrivit articolului 97 litera d din legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, constituie abatere disciplinară:

“desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Articolul 96 spune:

“Judecătorii şi procurorii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei“.

Iar articolul 89 prevede la alineatul (1):

“Magistraţii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în profesie şi în societate“, se arată în legea 303/2004.

Procuroarea Lăncrănjan nu comentează

Magistratul vizat de Inspecţia judiciară, Alexandra Lăncrănjan, nu a comentat informaţiile privind ancheta prealabilă declanşată împotriva ei.

Ce spun experţii României Curate

În schimb, specialiştii României Curate, avocata Claudia Postelnicescu şi judecătorul Cristi Danileţ au explicat cum văd ei participarea procuroarei Lăncrănjan la evenimentul Meet the Global Thinkers şi auto-sesizarea Inspecţiei judiciare.

Claudia Postelnicescu, avocat: 

„Cazurile în care magistraţii răspund pentru comportamentul lor în societate sunt strict prevăzute de lege, iar participarea la evenimente mondene nu este interzisă în niciun fel, indiferent dacă la aceste evenimente participă sau nu şi politicieni, nu este responsabilitatea magistratului să condiţioneze participarea sa cu neparticiparea altora, pentru că aşa doresc adversarii magistraţilor. Viaţa privată este sacră şi extrem de bine protejată legal, aşadar cei care fac fotografii magistraţilor în timpul liber şi le publică pe diverse platforme pseudo-jurnalistice încalcă legea şi acest drept fundamental, iar pentru acest lucru există consecinţe juridice, inclusiv plata unor daune de imagine şi violare a demnităţii şi reputaţiei unei persoane, alt drept fundamental. În cazul procuroarei Alexandra Lăncrănjan, postarea de pe site-ul Luju îi încalcă dreptul la viaţa privată şi imagine într-un mod extrem de abraziv şi lipsit de scrupule. Comentariile legate de îmbrăcămintea ei şi de persoanele cu care conversa sunt abominabile şi ea are tot dreptul să se protejeze în instanţă, dacă doreşte. În opinia mea are şanse foarte mari.

Însă, ca să lămurim opinia publică cu privire la obligaţiile de comportament ale magistraţilor în spaţiul public recomand lecturarea art. 89 din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor şi să judece oamenii singuri dacă prezenţa la un eveniment sau altul compromite demnitatea unui magistrat în profesie şi societate sau daca faptele lor afectează prestigiul justiţiei (art. 96).

Auto-sesizarea Inspecţiei judiciare mi se pare excesivă, dar trăim într-un război informaţional şi de imagine politică, în care este târâtă şi Justiţia, ceea ce nu este deloc sănătos. La limită, da, se poate argumenta ca abatere disciplinară, conform art. 97 din Legea nr. 303/2004 că procuroarea Alexandra Lăncrăjan şi-ar fi manifestat convingerile politice sau ar fi desfăşutat activităţi publice cu caracter politic (art. 97 lit. d), dar ar fi o interpretare făcută cu rea credinţă, întrucât ea nu se afla în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, ci în afara lor şi nu cred că simpla prezenţă la un eveniment politic sau semi-politic aduce atingere onoarei sau probităţii ei profesionale.

Cristi Danileţ, judecător:

„Un magistrat are dreptul să facă parte din organizaţii ale societăţii civile şi să participe la întâlniri ale acestora. Nu orice mediu în care e prezent un politician e un mediu interzis magistratului, ci numai acelea în care se desfăşoară activităţi politice: reuniuni, congrese, mitinguri, emisiuni politice. Magistratul nu are voie să susţină platforme politice sau să facă politică, nicidecum să dea mâna sau să apară în fotografii cu politicieni la evenimente publice”, a declarat magistratul Danileţ.

Ce urmează

După efectuarea cercetării prealabile, Inspecţia judiciară poate clasa lucrarea sau poate constata existenţa unei abateri disciplinare şi poate sesiza Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM. Secţia analizează şi fie respinge sesizarea, fie îi aplică o sancţiune procuroarei, care poate merge până la excluderea din magistratură. Magistratul poate contesta apoi sancţiunea în instanţă.

Sursa: romaniacurata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here