CAO se pregătește pentru semnarea contractului de finanțare de 150 de milioane de euro

Cătălin Ușurelu, directorul general al CAO

Conducerea Companiei de Apă Olt a solicitat o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și consultantul de la Comisia Europeană pentru aprobarea studiului de fezabilitate pentru proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”.

Compania de Apă Olt a depus acest proiect, în valoare de 150 de milioane de euro, la Ministerul Fondurilor Europene, în decembrie 2016, fiind între primii patru operatori din țară care au depus proiecte.

”Pe 15 februarie am răspuns la ultimele clarificări pe care ni le-a cerut consultantul de la Uniunea Europeană, referitoare la studiul de fezabilitate. Noi am solicitat o întâlnire pe care să o avem până pe 15 martie pentru a discuta despre semnarea contractului. Este deja a treia rundă de clarificări la care răspundem și vrem să știm când se va aproba studiul de fezabilitate și sumele propuse de noi pentru viitoarele investiții în sistemele de alimentare cu apă și canalizare din Slatina, Caracal, Corabia, Balș, Drăgănești-Olt și Scornicești și cele 17 comune care vor face parte, în curând, din Compania de Apă Olt”, a declarat Cătălin Ușurelu, directorul general al Companiei de Apă Olt.

Reprezentanții Companiei de Apă Olt au decis ca, în cadrul acestui proiect, să fie încheiate 25 de contracte individuale.

”Ne dorim ca în vara aceasta să demarăm procedurile de achiziții pentru cel 25 de contracte. Am luat această decizia de avea 25 de contracte din cauza experienței pe care am avut-o în exercițiul financiar trecut cu un constructor care s-a ocupat de întreaga investiției și a avut întârzieri foarte mari, nu a respectat normele de calitate și a abandonat lucrările în câteva localități. Vom prioritiza lucrările și vom începe cu Slatina și Balș, adică primele două contracte. Vor urma Caracal – un contract, Corabia și Vișina – un contract, apoi celelalte unități administrativ teritoriale”, a explicat Cătălin Ușurelu.

Pentru Slatina, noua investiție a Companiei de Apă Olt va însemna o acoperire de 99% a rețelelor de apă și canalizare, dar și îmbunătățirea calității apei.

Peste 26 de kilometri din rețeaua de apă vor fi reabilitați, iar aceasta se va extinde cu 10 kilometri. Stațiile de pompare Salcia și Nicolae Bălcescu vor fi echipate cu filtre rapide pentru reducerea amoniacului și potabilizarea apei. Rețeaua de canalizare din Slatina se va extinde cu peste 23 de kilometri. Vor fi reabilitate patru stații de pompare a apei uzate și vor fi construite alte 22 de noi stații, iar lângă Stația de Epurare Slatina se va construi, pe o suprafață de 7.600 de metri, o platformă acoperită pentru depozitarea nămolului.

Una dintre cele mai importante investiții pe fonduri europene este Stația de tratare a apei ce va fi construită la Slatina, o adevărată uzină de 10 milioane de euro. S-a luat decizia ca în proiectul pe fonduri europene să includă si această investiție pentru că un studiu făcut de Facultatea de Mecanică din București a arătat că este nevoie de această stație. Nu pentru că apa nu este potabilă, ci pentru că există anumite elemente în cantități mai mari în apă și asta din cauza solului care a fost poluat sistematic cu diferite substanțe chimice folosite în agricultură.

”Scopul nostru este ca toți cetățenii municipiului Slatina să aibă acces la rețelele de apă și canalizare, iar apa furnizată să fie de cea mai bună calitate. Ne dorim ca locuitorii orașelor și comunelor unde operăm să fie mulțumiți de serviciile noastre și să vadă Compania de Apă Olt ca parte a fiecărei comunități”, a mai declarat directorul general Companiei de Apă Olt.

Cele 17 comune unde Compania de Apă Olt va face investiții pentru introducerea sau modernizarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, sunt Dăneasa, Băbiciu, Gostavăţu, Scărişoara, Fărcaşele, Dobrosloveni, Izbiceni, Giuvărăşti, Bălteni, Perieţi, Schitu, Rusăneşti, Piatra Olt, Găneasa, Tia Mare, Şerbăneşti, Crâmpoia şi Vişina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here