Legea plafonării dobânzilor la credite a fost ADOPTATĂ în Senat

Legea privind plafonarea dobânzilor la credite, prin care dobânda anuală efectivă (DAE) în cazul creditelor ipotecare ar putea fi plafonată la dobânda BNR (în prezent 2,25%) înmulţit cu 2,5, deci un total de 5,62% şi nivelul dobânzii anuale efective la creditele de consum la 18%, a fost adoptată în Senat cu 73 de voturi pentru, opt abțineri și 18 împotrivă.

Această lege a stârnit un război intern al PNL, deoarece liberalul Daniel Zamfir a susținut acest proiect de lege, dar partidul nu, informează Ştiripesurse.

”PNL nu o să susțină această inițiativă legislativă și întrucât ea este inițiată de un coleg de-al nostru și este semnată și de alți colegi, îmi revine mie plăcerea să vă informez de ce nu susținem acest proiect. Vreau să-i întreb pe inițiatori ce au cu milioanele de români care au depozite în bănci, ei cu ce au greșit? Dacă plafonăm dobânzile, atunci fi luați banii de la depozite. Practic, dacă această lege se va aplica de mâine, atunci vor fi luați banii din buzunarele românilor (…) Prin această lege favorizați marile companii și defavorizați IMM-urile. Se știe că marile companii contractează mult mai ușor credite, în timp ce IMM-urile vor lua foarte, foarte greu.”, a spus Iulian Dumitrescu, liderul senatorilor PNL, care nu este de acord cu această lege.

Dobânda medie la creditele în sold pentru locuințe era de 4,19% la finele lunii decembrie (credite cu scadența inițială de peste 5 ani). Dobânda la creditele noi cu rată variabilă era de 4,47% la finele lunii decembrie și dobânda anuală efectivă la creditele noi era de 4,83%. Creditele de consum în sold purtau o dobândă medie de aproape 10%, în timp ce DAE pentru creditele noi era de 10,2%.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here