Ministerul Educației anulează evaluările asupra inspectorilor școlari generali: S-au constatat vicii majore

Ministerul Educației a anunțat că va anula rezultatele evaluării activității manageriale a inspectorilor școlari generali. Asta pentru că, susțin reprezentanții ministerului, în urma unor verificări ale Corpului de Control al ministrului, „s-au constatat vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar și în evaluarea propriu-zisă”, se arată într-un comunicat de presă al instituției. 

”În urma controlului efectuat de către Corpul de Control al Ministrului, în perioada 20-23 februarie, cu tema «Verificarea respectării Metodologiei privind evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic», s-au constatat vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar și în evaluarea propriu-zisă”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, reprezentanții ministerului precizează că în urma verificărileo au fost descoperite următoarele nereguli:  Au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014); Din formularele utilizate în procesul de evaluare lipsește rubrica de autoevaluare; Totalul punctajului de pe unele fișe de evaluare a fost calculat greșit, astfel încât calificativele acordate au fost eronate, persoana evaluată obținând un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect. Pe baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menținute sau nu în funcția de conducere; În alte cazuri, s-a ajuns la situații aberante în care punctajul acordat depășește punctajul maxim de 100 de puncte; Evaluarea directorilor Caselor Corpului Didactic nu a fost realizată în fapt de către Comisia unică de evaluare, asumându-se rezultatele unei evaluări anterioare.

În acest context, ministerul a dispus mai multe măsuri.

Este vorba despre anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic, reluarea procesului de evaluare, după revizuirea metodologiei de evaluare și efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate.
”Inspectorii generali, inspectorii generali adjuncți și directorii Caselor Corpului Didactic sunt evaluați anual conform prevederilor Legii Educației Naționale nr.1/2011. În temeiul acestor evaluări privind activitatea managerială se acordă calificative pe baza cărora se decide menținerea, monitorizarea sau încetarea contractului de management”, se mai arată în comunicatul citat.

 

Potrivit HotNews, inspectorii au denunțat evaluarea facută de minister drept ilegală și au anunțat că vor contesta procedura.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here