Lovitură pentru românii din Ucraina! Curtea Constituțională de la Kiev INTERZICE limba română

Curtea Constituţională a Ucrainei a anunţat adoptarea unei hotărâri cruciale pentru minoritatea română. Potrivit acestei decizii, dreptul de utilizare a limbilor regionale în zone cu o populaţie minoritară mai mare de 10 la sută este considerată neconstituţională.

În urma sesizării iniţiate de 57 de parlamentari ucraineni, Curtea Costituţională a fost de părere că Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, adoptată în 2012 în perioada Preşedintelui Viktor Ianukovici, care permitea minorităţilor naţionale să utilizeze limba maternă inclusiv în dialogul cu autorităţile locale, nu corespunde Constituţiei, potrivit bucpress.eu.

Decizia Curții va afecta mai multe localităţi cu o populaţie majoritar românească, unde în baza Legii „Kolesnicenko-Kivalov” au fost adoptate hotărâri de recunoaştere a limbii române ca limbă regională pe lângă cea ucraineană .

Examinarea acestei legi de către Curtea Constituţională a fost iniţiată în 2014, iar şedinţele plenare fără participarea presei au avut loc începând cu luna decembrie 2017.

Miercuri, 28 februarie 2018, Curtea Constituţională a hotărât că Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat” nu este constituţională.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here