Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, în dialog cu studenții slătineni despre președinția României la Consiliul UE/FOTO+VIDEO

Ministerul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, s-a aflat, marți, la Slatina, unde, la invitația filialei locale a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV), a susținut o conferință cu studenții olteni privind președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

La dezbaterile moderate de lector universitar doctor Victor Tița, directorul USAMV Slatina, au mai participat reprezentanți ai autorităților administrațației publice locale, respectiv Virgil Delureanu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt și Gigi Ernes Vîlceleanu, viceprimar al Slatinei, precum și conf. univ. dr. Liviu Mărcuță, prodecan al Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, care a prezentat instituția de învățământ superior.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui mare număr de studenți pentru care a trebuit să fie aduse scaune suplimentare.

În legătură cu tema conferinței, Victor Negrescu a declarat că cei care se ocupă cu diseminarea informației în legătură cu președinția Consiliului UE pe care România se pregătește să o preia, trebuie să discute cu toată lumea, construind un demers comun, pornind de la cetățeni.

”Este foarte important să discutăm cu toată lumea despre această președinție a Consiliului UE, ce înseamnă ea pentru România, pentru parcursul nostru european și, mai ales, să le auzim părerile. Este foarte important pentru noi să construim acest demers pornind de la cetățeni, de la punctele lor de vedere, de la prioritățile lor. De fapt, am încercat să facem acest lucru în ultimele 7-8 luni de zile. Inclusiv pe site-ul nostru de pregătire a președinției, romania2019.eu, există un spațiu pe care cetățenii îl pot accesa, unde pot veni cu idei, cu propuneri, cu soluții care pot fi integrate în ceea ce înseamnă prioritățile noastre pe perioada președinției.

În primul rând, trebuie să explicăm ce înseamnă această președinție: timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, România va deține această președinție, ca un rol important, un rol de mediator. Practic, rolul nostru va fi acela de a pune statele la aceeași masă și a genera un consens, un punct de vedere comun care, ulterior, va fi discutat cu reprezentanții Parlamentului European și ai Comisiei Europene. Nu vom deține șefia UE. Acest lucru este o eroare dacă-l susținem. Vom deține șefia unei instituții a UE care reprezintă interesele statelor membre. De fapt, acest lucru presupune un efort foarte mare: pe de o parte să ascultăm statele membre, iar pe de altă parte – să încercăm să venim cu soluții.

Pe perioada președinției noastre vor fi tratate subiecte importante, de care, cu siguranță, cetățenii au auzit: Brexit-ul, discuțiile privind cadrul financiar multianual și, de asemenea, discuțiile privind agenda viitoare a UE în perspectiva anului 2024, agenda strategică 2019-2024. De aceea, este important pentru noi să venim cu soluții, cu idei și, mai ales, ca oamenii să participe la acest proces de consultare publică”, a explicat ministerul Afacerilor Europene.

Mai mulți studenți dintre cei prezenți au cerut lămuriri în legătură cu tema conferinței. O studentă a vrut să știe, de exemplu, ce înseamnă ca România să dețină președinția unei asemenea instituții europene importante și care ar putea fi beneficiile românilor, cu precădere ale studenților care mâine vor căuta locuri de muncă.

Despre importanța unei asemenea întâlniri, mai ales pentru studenți, a vorbit directorul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală – Filiala Slatina, Victor Tița.

”Filiala Slatina a Facultății de Management a găzduit o conferință foarte importantă, o conferință ținută de domnul ministru Victor Negrescu în fața studenților, care, trebuie să recunosc, și-au pregătit întrebări. Când au aflat de eveniment, au fost foarte curioși și, drept dovadă, aproape că nu au avut loc în sală. E foarte important pentru ei, deoarece ei reprezintă – și cu toții trebuie să recunoaștem lucrul acesta – viitorul acestui demers extraordinar numit Uniunea Europeană. Totodată, vizita și demersul unui ministru delegat al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, pentru filiala noastră este, de asemenea, extraordinar tocmai pentru că reprezintă o coborâre la nivelul tineretului pentru a răspunde așteptărilor și frământărilor lui cu privire la Uniunea Europeană și, mai ales, pentru a le răspunde întrebărilor legate de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră într-un viitor foarte apropiat”, a evidențiat conducătorul instituției-gazdă a evenimentului, Victor Tița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here