Cinci oameni au intrat în GREVA FOAMEI la Tribunalul Olt, împotriva unei „hotărâri tâlhărești”/FOTO+VIDEO

Mai mulți oameni din localitatea Nadăș, județul Arad, au intrat, miercuri dimineață, în greva foamei în fața Tribunalului Olt, după ce această instanță a pronunțat o hotărâre nefavorabilă lor în celebrul proces privind retrocedările ilegale de terenuri, cu tot cu sat, unor pretinși moștenitori, în baza unor documente false, proces strămutat la Judecătoria Balș.

Este vorba de trei localnici din Nadăș și de alte două persoane care au intrat în greva foamei la Slatina după ce Tribunalul Olt a admis, în 6 martie, recursul declarat de cei cărora li s-au retrocedat terenurile din Arad împotriva sentinței Judecătoriei Balș, care în 20 septembrie 2017 pronunțase o sentință în favoarea sătenilor.

Mai exact, instanța de la Balș a admis cererile de revizuire formulate de Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad şi de Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Taut. Totodată, Judecătoria Balș a respins cererea de revizuire formulată de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva-Direcţia Silvică Arad, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă, și a admis pe fond cererile de intervenţie în interesul altei persoane formulate de intervenienţii Rad Nicolae, Biriş Iovu, Paşcalău Avram şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva-Direcţia Silvică Arad. Magistrații din Balș au schimbat, în totalitate, sentinţa civilă nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu, pronunţată în dosarul nr.457/2006, respingând plângerea formulată de intimaţii reclamanţi împotriva hotărârilor Comisiei locale Taut şi Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad, ca neîntemeiată.

Reclamanții, Mihai Alexandru Colțeu și Viorica Colțeu, au atacat această soluție cu recurs la Tribunalul Olt, care, în 6 martie, a admis recursul, casând în parte sentința și trimițând dosarul instanței din Balș pentru rejudecare.

Or, această hotărâre este considerată nedreaptă de localnicii din Nadăș și numită „tâlhărească” de un susținător al nedeșenilor, care, din solidaritate, a intrat și el în greva foamei alături de ei.

Pentru a-și exprima dezacordul față de sentința Tribunalului Olt, oamenii din Nadăș au străbătut peste 500 de kilometri cu trenul. Și au ales să își exprime dezacordul prin cea mai radicală formă de protest, greva foameni.

„Suntem obosiți, că am venit de la aproximativ 500 de kilometri, de la Nadăș, dar oboseala asta nu e așa de marea ca aia din 2011 până în 2018, pentru că am participat în dosare personale și de grup, așa cum a fost în revizuirea sentinței 457, care s-a judecat la Balș, cu desființarea sentinței. Recursul care s-a formulat aici și a fost pe rol la Tribunalul Olt a fost admis nelegal, după părerea mea. Nu s-a ținut cont de hotărîrile penale ale Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, de hotărârile judecătorești de la Curtea de Apel Timișoara, inclusiv de cea rămasă definitivă la Înalta Curte de Justiție și Casație. Acum, prin greva foamei, poate ne aud și autoritățile statului, care sunt în măsură să aibă grijă de noi, de oameni, de țara noastră, de pământul nostru, să nu fie retrocedat așa cum s-a întâmplat la noi în satul Nadeș, unde s-a retrocedat 8742 de hectare către Colțeu în 2006, în două termene de judecată. Nu știu cât vom sta în greva foameni. S-ar putea întâmpla ceva acasă, și atunci va trebui să mă retrag. Stăm cât putem mai mult. Noi acum suntem cinci, dar urmează să mai vină”, a spus unul dinrte protestatari, Nicolae Rad.

Necazurile generate de retrocedările ilegale din Nadăș a făcut victime și fizic. Soția unui localnic, intrat și el în greva foamei, a rămas debilă. După ce li s-au luat terenurile pe care le aveau din moși-strămoși, alți doi localnici au murit de inimă rea, iar alți doi oameni sunt acum în căruciorul cu rotile, a povestit, miercuri, la Slatina, unul dintre protestatari, Iovu Biriș.

„În 2012 am fost executat și nevastă-mea o fost depusă în sfoară, Poliția i-a tăiat sfoara și a rămas, de atunci, debilă. Din cauza retrocedării avem doi morți în sat și doi care umblă în cărucior. Și familia Colțeu a primit și biserică, și cimitir, și sta, totul, că așa a primit sentința definitivă de la Ineu, pe 8742 de hectare și pe construcțiile aferente. Numai pe 20 de hectare din sat nu e sentință. Pe astea 20 de hectare se presupune că ar fi un drum județean care traversează satul Nadăș. Au zis la tribunal că satul Nadăș a luat ființă după Revoluție. Dar noi avem date documentare că statul datează din anul 1.300, iar în 1910 în Nadăș au fost 3.100 de locuitori. La tovărășie (colectivizare – n.r.), în 1961, 17.600 de capete de animale. Unde le puteau ține oamenii dacă nu aveau teren?

Eu protestez că nevastă-mea a fost pusă în sfoară, iar eu pot să fiu mâine-pomâine scos de acolo. Am pierdut vreo 12 hectare și 50 de ari, dar și 5.000 de metri pătrați de pădure”, a povestit Iovu Biriș.

Oamenilor din Nadeș li s-a alăturat la protest și Ion Ioan, lider sindical la Alro și membru al unei asociații care i-a sprijinit pe sătenii din Nadeș și care se va îngriji de cazarea acestora în Slatina pe timpul protestului.

„În data de 6 martie, aici la Tribunalul Olt s-a judecat această cauză, strămutată de la Arad. Judecătoria Balș a dat un aviz favorabil vizavi de cauza nădășenilor, dar la Tribunalul Olt nu au avut curajul să admită apelul făcut de familia Colțeu și au trimis-o (cauza n.r.) spre rejudecare. Părerea mea este că aici au lucrat, din punctul meu de vedere, tâlhărește, cum au obicei aici, la Tribunalul Olt, cunoaștem foarte bine. Tribunalul Olt chiar nu a ținut cont de hotărârile DNA, de constatarea documentelor false, pentru că această retrocedare a fost făcută în baza unor documente false. Părerea mea e că putea să scurteze chinul acestor oameni și să facă ce trebuia, în primul rând să dea sentințe în baza legii, ”, a spus Ion Ioan.

Cazul Nadăș nu este unul izolat. Dar retrocedările ilegale din Ardeal au devenit de actualitate după ce societatea civilă a intervenit pentru a face public cazul Nadăș şi de a urmări în instanţă şi penal ilegalitatea acestui proces. Ulterior au avut loc arestări de judecători, notari şi alţi oficiali.

În vara anului 2017, familia Colţeu, care susţinea că trebuie să moştenească aproape 9.000 de hectare de teren în extravilanul satului arădean Nadăş, după prezentarea unui certificat de moştenitor, dovedit ulterior a fi fost falsificat, a pierdut, irevocabil, procesul la instanţa supremă.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins în luna iunie 2017, definitiv, contestaţiile membrilor familiei Colţeu, după ce judecătorii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor la solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că acesta fusese falsificat.

În baza respectivului document, în 2006, familia Colţeu fusese împroprietărită de Judecătoria Ineu cu 8.762 de hectare de păduri şi terenuri ce aparţineau satului Nadăş. Aceasta a solicitat, ca ultimă formă de acțiune în instanță, revizuirea cauzei, dosarul fiind strămutat în Olt, la Judecătoria Balș.

Acțiune stopată de DNA

În decembrie 2016, Curtea de Apel Timişoara a stopat acţiunea familiei Colţeu, după ce a fost sesizată de Direcţia Naţională Anticorupţie.

În urma deciziei irevocabile, localnicii din localitatea Nadăş pot solicita pe cale legală terenurile ce le-ar fi aparţinut înainte de naţionalizări.

Procesul dintre localnici şi familia Colţeu a durat peste zece ani.

Totul a început în anul 2006, când Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu, prin care aceştia cereau anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

La acel moment, judecătoria a stabilit reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri sau alte construcţii aflate pe acestea.

Trei ani mai târziu, familia pusă în posesie a intabulat suprafaţa dobândită în instanţă.

În anul 2014, DNA Timişoara a descins la cabinetele notariale care au perfectat actele familiei Colţeu, dar şi la Ocolul silvic privat din Nadăş. Procurorii DNA au stabilit, urmare unor expertize grafoscopice, că o parte din documentaţia ce a stat la baza acestei retrocedări a fost falsificată, relatează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here