Siminica Mirea a aprins un beculeț la Finanțe: Cum poate fi recuperată taxa de mediu de plătitorii care și-au înstrăinat autoturismele/DOCUMENT

Cum poate fi recuperată taxa de mediu de către acei plătitori care și-au înstrăinat autovehiculul? Această întrebare i-a fost adresată, luna trecută, ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, de către senatoarea liberală de Olt Siminica Mirea. Ea a primit, recent, și răspunsul. Un răspuns care, de fapt, nu doar că nu clarifică lucrurile, dar care arată că funcționarii din subordinea ministrului Eugen Teodorovici nici nu se gândiseră la o asemenea problemă.

Din răspunsul transmis parlamentarului liberal, plin de citate din acte normative care nu indică soluția, Ministerul Finanțelor se dă, de fapt, de gol că nimeni nu s-a gândit cum își recuperează sumele plătite proprietarii care, între timp, și-au vândut autoturismele.

„Apreciem că informații suplimentare cu privire la condițiile care trebuie îndeplinite și documentele care trebuie depuse o dată cu cererea de restituire a acestor sume pot fi furnizate de această instituție (Administrația Fondului de Mediu – n.r.).

Totodată, menționăm că Agenția Națională de Administrare Fiscală a semnalat Administrației Fondului de Mediu în vederea analizării inițierii modificărilor legislative care se impun, faptul că există situații în care contribuabilii care au achitat taxa/timbrul și au înstrăinat autovehicului, prezintă în locul certificatului de înmatriculare o adeverință eliberată de Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor care atestă calitatea acestora de foști proprietari ai autovehiculor”, se arată în răspunsul primit de Siminica Mirea.

Deocamdată, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule se află în procedură la Camera Deputaților.

„Astfel, în situația în care se apreciază oportună modificarea unor prevederi ale actului normativ aflat în discuție, se pot formula amendamente în acest sens”, se mai precizează în răspunsul MF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here