Presa străină: Victor Ponta își face partid pe modelul Macron. Dacă nu intră la închisoare…

Fostul premier Victor Ponta vrea să urmeze modelul președintelui francez Emmanuel Macron și să creeze o forță politică pro-europeană precum ”En Marche!”. Asta dacă sentința pe care o va primi marți în dosarul ”Turceni-Rovinari” nu-l va trimite direct la închisoare, notează politico.eu, într-un articol intitulat ”Romania En Marche”.

Jurnaliștii politico.eu remarcă, însă, faptul că Ponta critică acum Polonia și Ungaria, două țări care fac probleme în UE, deși până de curând pleda pentru apropierea de acestea. În plus, el spune acum că își face un partid inspirat de cel al lui Emmanuel Macron, deși cu doar câteva zile în urmă spunea că România va fi dezavantajată dacă urmează calea propusă de Franța lui Macron și Germania lui Merkel.

La începutul lunii martie, Ponta declara: ”Singurii care mai contează acum pentru noi, apropiați de noi și care se bat pentru niște lucruri care ne privesc și pe noi, sunt țările din Grupul de la Vișegrad, vecinii noștri — Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria. Noi, în loc să fim alături de ei pentru interesul nostru, suntem cumva așa… cu Germania, cu Bruxelles, pentru niște lucruri care ne vor dezavantaja, nu ne vor primi nici în Euro, nici în Schengen, ne vor tăia din fonduri europene și nici nu ne vor pune la masa deciziei. Asta e o chestiune pe care eu o tot spun de luni de zile și nu mi s-a părut că a fost o preocupare a cuiva”.

În opinia fostului premier, este nevoie de apariția unor noi formațiuni politice pentru a reforma UE, iar un exemplu este ”En Marche!”.

Dar în timp ce-și face planuri, Ponta așteaptă sentința în dosarul ”Turceni-Rovinari”, în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la evaziune fiscală.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here