Țigările IQOS, “noile aparate ale morții”. Se solicită interzicerea totală a promovării acestor produse

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și fondatorul SMURD, Raed Arafat, a criticat în termeni extrem de duri folosirea țigărilor IQOS, dar și promovarea acestora. Secretarul de stat s-a exprimat astfel după ce a văzut în pasajul de la Universitate ultimele materiale de promovare plătite de Philip Morris. 

Într-o situație similară se află, însă, și țigările Glo, de la British American Tobaco.

Raed Arafat condamnă ferm promovarea acestor tipuri de țigări, deoarece comercianții pretind că acest mod de fumat ar fi mai sănătos decât fumatul clasic, lucru ce nu a fost demonstrat. Totodată, Arafat acuză că promovarea țigărilor IQOS se adresează și copiilor și tinerilor.

Fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică, atrage atenția acesta.

Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianții de tutun pretind că acest mod ar fi mai «sănătos» decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi așa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge și copiii, și tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică și este pericol pentru orice persoană care îl practică precum și pentru persoanele din jurul ei. 

Asistăm neputincioși la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii ’90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca țintă tinerii și copiii care reprezintă viitoarea clientelă a comercianților de tutun”, a scris Arafat, pe Facebook.

Raed Arafat a catalogat tehnologia drept ”noile aparate ale morții” și a precizat că promovarea țigărilor IQOS ar trebui interzisă: ”riscăm ca numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generațiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puțin nociv pentru sănătatea lor. Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuiesc luate pentru stoparea acestei ofensive însă nu știu dacă noi trebuie să așteptăm până se ia o decizie acolo”.

Raed Arafat a mai scris că modul de promovare al țigărilor IQOS este înșelător și manipulator deoarece pretinde că fumatul în acest mod este puțin dăunător sănătății. Asta deși nu există dovezi pertinente și independente care să demonstreze această ipoteză. Acest mod relativ nou de a fuma este periculos pentru că omul tot fumează și inhalează substanțe dăunătoare sănătății.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here