LOVITURĂ pentru cea mai cunoscută companie de transporturi persoane din România, Atlasib/Se cere insolvența

Direcția fiscală din cadrul Primăriei Sibiu cere judecătorilor Tribunalului Sibiu să deschidă procedura insolvenței în cazul SC Atlassib SRL, societatea-fanion din cadrul holdingului înființat de magnatul Ilie Carabulea.

Cererea de deschidere a procedurii insolvenței a fost depusă de inspectorii Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Sibiu în cursul zilei de 19 martie 2018. Deocamdată, instanța nu a acordat termen în această speță.

Potrivit informațiilor actualizate luna aceasta de către Primăria Sibiu, SC Atlassib SRL înregistrează datorii totale la bugetul orașului de 813.181 de lei. Această sumă plasează firma de transport internațional de persoane pe locul 14 în topul companiilor cu datorii la bugetul local (Trident Trans Tex e pe primul loc cu 22,8 milioane de lei, Consib SA, pe locul 2, cu 6,3 milioane de lei, iar SC Euroil SRL e pe locul trei, cu datorii de patru milioane de lei).
Doar că toate celelalte 13 companii aflate în top înaintea Atlassib sunt deja în insolvență sau chiar faliment (lichidare).

Decizia unei administrații locale – Primăria Sibiu, în acest caz – de a cere insolvența unei societăți comerciale din aria de competență este una rar luată în țara noastră, susține Dan Scarlat, editorul supervizor.ro, site care urmărește procedurile de insolvență din țară. “Solicitarea este ciudată şi rar întâlnită pentru că o municipalitate, oricare ar fi, are destule pârghii pentru a executa silit un agent economic în funcţiune (este mai greu în cazul unei firme fără activitate, dar aici nu e cazul). Faptul că Primăria Sibiu a solicitat aplicarea Legii 85/2014 poate avea una din aceste explicaţii: doar a vrut să-şi arate muşchii sau vrea să recupereze rapid banii, mizând pe faptul că Atlassib SRL nu va accepta să intre în insolvenţă şi va achita datoriile până la primul termen de judecată“, scrie Dan Scarlat pe supervizor.ro. Oficialii locali arată, însă, că abordarea acestor cazuri se face strict în limitele legii, fără alte criterii subiective: datornicii își pot eșalona datoriile, conform unui grafic de comun stabilit. În cazul în care aceste grafice de achitare a datoriilor nu sunt respectate și se apropie termenul de prescripție de cinci ani, administrația locală apelează inclusiv la cererile de insolvență pentru a recupera banii.

Sursa citată mai arată că, oricum, pe numele SC Atlassib SRL a mai fost deschis un alt proces, tot de către o instituție publică și tot pentru recuperarea unor sume importante de bani. Este vorba de o contestație la executare împotriva Direcției generale de administrare a marilor contribuabili, care încearcă recuperarea a aproximativ zece milioane de euro de la societatea sibiană de transport internațional.

Sursa: turnulsfatului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here