BOMBĂ în cazul devalizării Primăriei Caracal/Condamnările din dosar, la loc comanda!

Primăria Caracal

Curtea de Apel Craiova a admis, recent, apelurile declarate de DIICOT Olt și mai mulți dintre inculpații condamnați în primă instanță de Tribunalul Olt, a desființat sentința și a trimis dosarul spre rejudecare la instanța de fond. 

„În baza art. 421 pct. 2 lit. b C.p.p. admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Olt şi de inculpaţii Anghel Gheorghe, Tudor Maria, Neculăiţă Elena, Coşoveanu Mariana, Dumitrescu Mihaela Claudia, Olaru Natalia, Pavel George şi Coman Cristinel împotriva sentinţei penale nr. 161 din data de 31.07.2017 pronunţată de Tribunalul Olt în dosarul nr. 4932/104/2013. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, respectiv Tribunalul Olt. Menţine actele şi măsurile procedurale dispuse până la data de 31.07.2017”, se arată în hotărârea Curții de Apel Craiova.

Fostul primar al municipiului Caracal Gheorghe Anghel a fost condamnat de Tribunalul Olt, în 31 iulie 2017, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de constituirea unui grup infracţional şi devalizarea primăriei cu cinci milioane de lei. 

Pentru devalizarea Primăriei Caracal au mai fost condamnate, tot la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, Maria Tudor, fostă directoare economică a primăriei, Natalia Olaru şi Elena Niculăiţă, foste angajate ale primăriei la Contabilitate, precum şi Maria Coşoveanu, fosta casieră centrală a instituţiei.

George Pavel şi Sandu Grigorie, administratori ai unor firme, dar şi o altă fostă angajată a primăriei, Mihaela Duică, au primit pedepse la închisoare cu executare, în vreme ce alte şase persoane au fost achitate de instanţă.

Instanţa a mai decis ca inculpaţii condamnaţi să plătească, în solidar, diverse sume de bani care ajung la un total de peste 2,3 milioane de lei.

Cei 14 inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Procurorii spun că, în perioada 2005 – 2012, la nivelul Primăriei Caracal s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării.

Potrivit DIICOT, Gheorghe Anghel și Maria Tudor au pus bazele unui mecanism prin care s-a fraudat bugetul primăriei, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive, susțin procurorii DIICOT. Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională din primărie este de 5,2 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here