Un nou Cod Galben de inundații pentru județul Olt/Sute de hectare de teren, deja sub ape

Hidrologii au emis, duminică, o nouă atenționare Cod Galben de inundații pe râuri din 11 județe, printre care și județul Olt, unde sute de hectare de teren, inclusiv suprafețe cultivate cu culturi agricole, sunt deja inundate de Dunăre. 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o atenționare hidrologică Cod Galben pentru intervalul 26 martie, ora 12.00 – 28 martie, ora 18.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Băbeni (judeţele Vâlcea, Olt şi Dolj), Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman).

„Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, sublocotenentul Alin Băsășteanu.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor menționate. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a transmis avertizarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidro-meteo periculoase.

Situația este monitorizată permanent de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt și de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

Din datele transmise de Sistemul de Gospodărirea a Apelor Olt, vineri, 23 martie, la mira port Corabia, cota era de 596 de cm, cu 4 centimetri sub cota de pericol ( Cota de Pericol = 600 cm ), iar debitul era de 11830 mc/s, faţă de media multianuală a lunii martie de 6700 mc/s.

În oraşul Corabia sunt inundate 10,5 hectare de culturi agricole, 27 hectare de păşune şi 17,85 hectare de pădure, iar în comuna Gârcov sunt inundate 305 hectare de păşune şi 25 hectare de pădure și un podeț acoperit de apă.

„Toate suprafeţele inundate se află în albia majoră a Dunării, zonă inundabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, sublocotenentul Alin Băsășteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here