Dan Ciocan: Comisia de Agricultură, raport pozitiv pentru modificarea OUG 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea SIPPAA

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a aprobat, recent, raportul privind proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.94/2017 pentru modificarea şi completarea OUG 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare (SIPPAA). Modificările aduse acestui act normativ sunt necesare pentru actualizarea legislației românești în domeniu în conformitate că legislația europeană, a precizat deputatul Dan Ciocan, secretar general al Comisiei pentru Agricultură.

Modificările prevăd colectarea și verificarea informaţiilor primare, centralizării, procesării,
analizării şi transmiterii informaţiilor privind piaţa produselor agricole şi alimentare nu doar de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cum este acum, ci și de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, precum şi de Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, după caz.

Totodată, prin proiect se introduc prevederi distincte referitoare la piaţa zahărului şi a laptelui, precum şi pentru sectorul apicol, în scopul implementării noilor dispoziţii europene în materie.

„Pentru piața zahărului a fost prevăzută transmiterea informațiilor cuprinde de Anexa II, punctul 1 și Anexa III, punctul 2 din Regulamentul 1185/2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE). S-a introdus, totodată, obligația ca operatorii economici care desfășoară activități privind fabricarea zahărului din sfecla de zahăr sau rafinarea zahărului brut din trestie să obțină recunoașterea emisă de inisterul Agriculturii, fără însă a fi îngrădită libertatea economică a acestora.

Informații specifice cuprinse de același regulament, la punctul 4, litera (a), vor fi furnizate și în sectorul laptelui, de către primii cumpărători. De asemenea, apicultorii care produc și comercializează miere și alte produse apicole trebuie să furnizeze informații primare prevăzute de Anexa I, punctul 3 din Regulamentul nr. 1368/2015, care stabilește normele de aplicare a Regulamentului 1308/2013 al Parlamentului European. În fine, sunt niște date tehnice prin care ne actualizăm legislația în domeniu cu cea din UE”, a explicat deputatul Dan Ciocan.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei, au hotărât, în unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Raportul de adoptare în forma prezentată de Senat, care a aprobat documentul în calitate de primă cameră sesizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here