INTERVIU/Gabriel Buliteanu, liderul PNL Slatina: „Meritocrația este singura cale spre succes”

Gabriel Buliteanu, unul dintre liberalii pătrunși, cu adevărat, de valorile promovate de acest partid, de curând președinte al PNL Slatina, ne-a acordat un interviu în exclusivitate în care vorbește despre starea actuală a organizației, despre perspectivele ei și despre cel mai important lucru pe care vrea să îl implementeze în politica liberală locală: meritocrația.

Sunteți, de luna trecută, președintele interimar al PNL Slatina, iar la o recentă conferință de presă ați spus că este foarte din scurt să aveți o imagine clară asupra felului în care arată organizația. A trecut o vreme: pe o scară de la 1 la 10, la ce nivel se află organizația în acest moment, în tot ce înseamnă ea: calitatea oamenilor, organizare, muncă de opoziție etc.?

Este un proces laborios care necesită răbdare, o analiză care trebuie făcută conștiincios și cu multă, multă atenție. Resursa umană pe care am găsit-o, atât cât era, nu trebuie înlăturată. Fiecare membru trebuie să aibă o șansă, trebuie să arate ce poate. Iar pentru aceasta e nevoie de timp. Cine va corespunde exigențelor va rămâne. Cine nu, nu! Suntem în prima fază a reconstrucției organizației și ne preocupă aducerea de noi membri, în paralel cu reactivarea celor care, din diverse motive, au rămas în expectativă. Calitatea membrilor trebuie să primeze. Doar așa vom spori eficiența și vom încuraja oamenii să vină lângă noi.

În prima conferință de presă după ce ați ajuns în funcția de președinte ați declarat că într-un partid trebuie să funcționeze meritocrația. Veți reuși să impuneți acest mod de promovare internă? Ați vorbit cu oamenii?

Trăim într-o lume în care scara valorilor este bulversată. În acest context, este vital ca principiul meritocrației să funcționeze. Este un principiu universal valabil. Fără impunerea acestuia, societatea în care trăim nu își va reveni și vom merge din rău în mai rău. Cât timp voi fi președintele organizației municipale, voi avea grijă ca principiul meritocrației să fie respectat, chiar dacă unor colegi s-ar putea să nu le convină. Este, însă, singura cale spre succes.

Președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, a declarat public că, din partea sa, veți avea mână liberă. Aveți această libertate?

Dacă nu aș fi avut mână liberă, nu aș fi acceptat funcția de președinte.

Anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European, primul examen în ceea ce vă privește și primul puls pentru următoarele rânduri de alegeri. Veți fi pregătiți pentru o bătălie pe voturi?

Vom fi! Aceste alegeri sunt esențiale, pentru că sunt barometrul politic în privința votului pe partid și așa vom avea o imagine clară asupra a ceea ce reprezentăm și vom ști ce strategie să abordăm pe viitor.

Care este acum atmosfera în PNL Olt? Vă pun această întrebare în contextul tensiunilor care au traversat, în trecutul mai mult sau mai puțin apropiat, filiala.

În PNL Olt lucrurile revin la atmosfera pe care eu mi-am dorit-o, fiecare organizație mobilizându-se, în funcție de factorii politici, administrativi și zonali. Consider că orgoliile au trecut în plan secund, punându-se accentul pe implicare și motivare politică.

Ce relație aveți cu parlamentarii Gigel Știrbu și Siminica Mirea?

Între noi există o relație bazată pe respect. Într-un partid cu valori liberale nici nu se poate altfel. Iar Partidul Național Liberal are nevoie, acum mai mult decât oricând, de unitate. Iar unitatea nu poate fi atinsă fără respectul reciproc.

Ați purtat discuții cu liderul PNL Olt, cel puțin la nivel ipotetic, despre o eventuală candidatură a dumneavoastră la funcția de primar al Slatinei?

Ipotetic vă răspund că, datorită funcției de președinte, sunt în cărți pentru această candidatură. Vom vedea însă și ce vor spune sondajele.

Cum stă PNL în sondaje în acest moment, la nivel național? La nivel local aveți ceva cifre?

PNL se află în acest moment pe un trend ascendent. Este o situație favorizată atât de greșelile adversarilor noștri politici din alianța PSD-ALDE, cât și de activitatea noastră de partid în opoziție.

Ce fel de strategie gândiți, la nivel local, pentru lupta cu adversarii politici?

Nu putem avea o altă strategie decât adevărul. Prin minciună, oamenii nu fac decât să se înșele pe ei înșiși. Tot ce ține de minciună, și în politică minciuna înseamnă, cu precădere în aceste timpuri, manipulare, va cădea, la un anumit moment, precum un castel de nisip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here