Declarație de unire a României cu Basarabia, lansată în Consiliul Județean Olt/VIDEO

O declarație de unire a României cu Basarabia, lansată de Partidul Mișcarea Populară, a fost citită, joi, în ședința Consiliului Județean Olt de către președintele PMP Olt, Vanina Badea, care le-a cerut tuturor aleșilor județului să o semneze – gest simbolic în contextul în care acest deziderat începe să prindă teren atât în Basarabia, cât și în România.

Vanina Badea a făcut un scurt istoric al principalelor evenimente care au rupt Basarabia de România, apoi le-a cerut consilierilor județeni să semneze, simbolic, Declarația-centenar, de reunire a vechii provincii românești cu țara-mamă.

„Precum în 1918, noi, astăzi, avem datoria și posibilitatea să reparăm dictate făcute împotriva poporului român. Avem această datorie față de înaintașii noștri și față de generațiile viitoare. De aceea, dragi consilieri, vă rog să semnăm, ca un gest simbolic de reparație față de frații noștri de peste Prut, Declarația-centenar de reunire a României cu Basarabia”, a vorbit, de la tribună, șefa PMP Olt.

După care i-a înmânat Declarația președintelui Consiliului Județean, Marius Oprescu. „Eu voi semna”, a spus șeful instituției.

Fiecare grup politic din CJ a primit câte un exemplar al Declarației.

Textul documentului:

”Declarație Centenară

După 1918, România nu a mai asumat un proiect de țară grandios, menit a mobiliza și solidariza energiile culturale, spirituale, patriotice naționale. La o sută de ani de la Marea Unire, poporul român are astăzi șansa REÎNTREGIRII ȚĂRII. Avem cu toții o datorie morală sfântă, aceea de a lupta pentru idealurile care i-au mobilizat și unit, pentru care s-au sacrificat străbunii noștri.

Nu vom uita niciodată suferințele trecutului, chinurile și tributul de sânge plătit de frații, părinții și bunicii noștri, care au luptat până la sacrificiul suprem pentru pământul românesc. Nu vom uita nici umilințele prin care a trecut armata și poporul român, nici deportările către lagărele sovietice sau pușcăriile din care intelectuali români de seamă, reprezentanți ai bisericii și oștirii, lideri politici și nenumărați luptători pentru libertatea și demnitatea națiunii române, mulți rămași anonimi, nu s-au mai întors. În urma Pactului Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, frații noștri din Basarabia au fost rupți nedrept din trupul sfânt al patriei mamă, România.

Prin prezenta Declarație, ne asociem demersurilor confraților primari din Republica Moldova (Basarabia), fiind hotărâți să luptăm împreună pentru ca prin voința majoritară și comun exprimată a tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin forța tratatelor internaționale și pe cale pașnică, să reîntregim România Mare, conform Rezoluției adoptate de Marea Adunare Națională, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia. Trăiască România „dodoloață”!

Așa să ne ajute Dumnezeu!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here