Trump anunță un atac iminent în Siria: Rusia, pregătește-te. Vin rachetele!

Președintele SUA Donald Trump a avertizat Rusia să fie pregătită de un atac cu rachete asupra Siriei. ”Vor veni, noi și inteligente”, a anunțat Trump pe Twitter, răspunzând astfel unei amenințări din partea Moscovei cu privire la doborârea rachetelor lansate de americani.

Donald Trump a lansat un avertisment fără precedent la adresa Rusiei, sugerând că atacul asupra regimului de la Damasc va începe în curând.

”Rusia a promis că va doborî orice rachetă trasă spre Siria. Rusia, pregătește-te, pentru că vor veni, noi și inteligente. Nu ar trebui să fii aliata unui Animal care atacă cu arme chimice, care omoară oameni și îi face plăcere”, a scris Trump pe Twitter.

Președintele SUA a continuat cu un mesaj mai calm. ”Relația noastră cu Rusia este mai rpoastă ca niciodată și includ aici și perioada Războiului Rece. Nu există motive pentru asta. Rusia are nevoie de noi pentru a-și susține economia, iar noi avem nevoie ca toate țările să colaboreze. Să stopăm cursa înarmării?”, a scris Trump.

”Rachetele inteligente ar trebui să zboare către teroriști, nu către un guvern legitim, care a petrecut mai mulți ani luptând împotriva terorismului internațional pe teritoriul său”, a răspuns rapid purtătoarea de cuvânt a ministertului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

”Inspectorii OPCW sunt conștienți că aceste rachete inteligente vor distruge toate dovezile lăsate de armele chimice? Sau ăsta este planul real – să acopere toate dovezile acestui atac inventat, astfel ca inspectorii internaționali să nu mai găsească nimic”, a mai spus Zakharova.

Ambasadorul Rusiei în Liban, Alexander Zasypkin, a declarat mai devreme că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborât, iar bazele de lansare vor fi atacate, conform Reuters.

Zasypkin a declarat că se referă la o declaraţie dată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de şeful staff-ului său. ”Dacă va avea loc un atac al americanilor atunci rachetele vor fi doborâte şi chiar şi locurile de unde au fost lansate”, a declarat pentru al-Manar TV, post de televiziune afiliat Hezbollah.

Administrația Trump s-a consultat cu aliații globali cu privire la o posibilă acțiune militară după presupusul atac chimic al regimului de la Damasc împotriva rebelilor.

Potrivit surselor AP, Trump a vorbit cu liderii din Marea Britanie și Franța despre lansarea unui atac până la finalul săptămânii. Niciunul dintre cei trei lideri nu a luat o decizie fermă, potrivit oficialilor citați.

O operațiune militară comună, eventual condusă de Franța, ar putea transmite un semnal de unitate internațională și ar contracara alianța politică și militară Siria-Rusia-Iran.

Un distrugător al Marinei SUA, USS Donald Cook, se află deja în Mediterana de Est și este înarmata cu rachete de croazieră Tomahawk, folosite de SUA în urmă cu un an în aceleași condiții.

Organizaţia Europeană pentru Siguranţă Navigaţiei Aeriene (Eurocontrol) şi Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) au recomandat companiilor aeriene să exercite prudenţă în estul Mării Mediterane din cauza posibilităţii producerii unor atacuri aeriene sau cu rachete de croazieră în Siria, în următoarele 72 de ore, informează Mediafax, care citează agenţiile de ştiri Reuters şi Tass.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, miercuri, că aproximativ 500 de oameni au prezentat simptome specifice expunerii la substanţe neurotoxice sau clor, după atacul chimic ce a avut loc în Siria, informează BBC News Online, citat de Mediafax.

Anunţul OMS vine în contextul în care 70 de persoane au murit, duminică, în urma unui presupus atac cu arme chimice în oraşul sirian Douma, ultima redută a rebelilor din regiunea Ghuta de Est.

Regimul de la Damasc a negat orice implicare în atacul chimic, propunând trimiterea unei echipe internaţionale pentru efectuarea anchetei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here