Siminica Mirea, către ministrul Justiției: Când se mută Judecătoria Slatina în noul sediu?

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este așteptat să dea un răspuns legat de mutarea Judecătoriei Slatina în noul sediu anunțat cu câțiva ani în urmă: este vorba de fostul sediu al filialei Băncii Naționale a României.

Un răspuns pe această temă ar putea veni din partea lui Tudorel Toader după ce senatorul liberal de Olt Siminica Mirea l-a interpelat pe acest subiect în Parlament, adresându-i o întrebare în acest sens: în ce stadiu se află investițiile preconizate a fi efectuate la noul sediu al Judecătoriei Slatina?

„Stimate domnule Ministru, cea mai importantă misiune a dumneavoastră, identificată de mine, este de asigurarea condițiilor necesare și suficiente pentru ca cetățenii acestei țări să aibă, în mod facil, decent și de bun-simț, acces la infrastructura justiției din România. Nu pun pe plan secund și celelalte atribuții ale dumneavoastră, nu minimalizez reformele în domeniu, mai mult sau mai puțin făcute cu dedicație pentru anumite grupuri sau persoane, dar vreau să vă aduc în atenție un proiect asumat de ministerul pe care îl conduceți: transformarea fostului sediu al Băncii Naționale din Slatina, în sediu pentru Judecătoria Slatina, cea care își desfășoară în prezent activitatea în condiții nesatisfăcătoare pentru justițiabili, dar și pentru personalul care activează aici. Imobilul, fost sediu al BNR, transferat la minister în vederea transformării în judecătorie, nu are timp să aștepte. Starea de degradare este vizibilă, iar întârzierile pot produce pagube greu de reparat.
Cred că o urgentare a lucrărilor aici, este benefică pentru toată lumea! Pentru justițiari, pentru justițiabili, dar și pentru această bijuterie arhitectonică din Slatina, județul Olt. Raportat la situația prezentată mai sus, vă adresez următoarea întrebare:
– În ce stadiu se află investițiile preconizate a fi efectuate la noul sediu al Judecătoriei Slatina?”, l-a întrebat Siminica Mirea pe ministrul Justiției.

Consilierii locali ai Slatinei şi-au dat, în şedinţa din aprilie 2015, acordul de principiu privind transferul din domeniul public al municipiului şi din administrarea consiliului local în domeniul public al statului şi în administrarea Tribunalul Olt al imobilului în care a funcţionat filiala Băncii Naţionale a României, urmând ca aici să se mute Judecătoria Slatina.

Condiţia pusă de aleşii Slatinei viitorului administrator al clădirii este ca Ministerul Justiţiei să aloce fonduri pentru reabilitarea acesteia.

Termenul pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a fost fixat la 1 iulie 2018, urmând ca, în 30 de zile de la această dată, sediul actual al Judecătoriei Slatina de pe strada Lipscani să fie eliberat şi predat de Ministerul Justiţiei consiliul local. Până acum nu s-a făcut nimic însă l-a imobilul în care a funcționat filiala BNR.
Imobilul, în suprafață de 883 mp, este construit din cărămidă pe fundaţie de beton şi este compus din subsol, parter, etaj și mansardă, terenul aferent întinzându-se pe 1.509 mp. Solicitarea venită dinspre structurile locale ale Ministerului Justiţiei a fost oficializată după ce Curtea de Apel Craiova, Tribunalul Olt şi Judecătoria Slatina au apreciat că imobilul poate asigura necesarul de spații pentru desfășurarea activității instanței, prezentând și alte avantaje. Clădirea are trei căi de acces separate, cu spații adecvate pentru activitatea de registratură, arhivă, birourile de judecători și grefieri. Amenajarea sălilor de ședință și a cancelariilor de consiliu se poate face fără dificultate. Pe de altă parte, imobilul se află în aceeași zonă a orașului la distanță mică de actualul sediu al Judecătoriei, iar relațiile de lucru cu instituțiile și birourile care se află în această zonă nu vor fi afectate. De asemenea, construcţia este dotată cu o curte interioară și cu post de pază care va asigura securitatea instituției.
Imobilul este clasat ca monument istoric, având o expresie arhitecturală deosebită, fiind una dintre clădirile emblematice din municipiul Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here