Roxana Dragomir, șefa Sanitas Olt: Greva generală în sănătate nu depinde de noi, ci de Guvern

Întrebată dacă, așa cum stau lucrurile acum, crede că se va ajunge la organizarea grevei generale în toate spitalele din România, Roxana Dragomir, președintele Sanitas Olt, a declarat că nu de sindicaliști depinde acest lucru, ci de guvernanți.

„Dacă se va ajunge la greva generală sau nu, nu pot spune eu cu certitudine în acest moment, pentru că nu depinde de noi, ci doar de ei, de cei din guvern. De ei depinde dacă până ăn 11 mai vom găsi soluții să dezamorsăm situația în care ne aflăm. Dacă însă nu se vor găsi aceste soluții, vom ajunge, evident, la greva generală”, a declarat lidera Sanitas Olt.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat, joi, că în 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, în 11 mai este programată o grevă generală, iar până atunci, în 26 aprilie, în Capitală va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni, din cauza „haosului din sănătate”, unde unele venituri au scăzut cu până la 1.100 de lei în urma aplicării salarizării unitare. Dacă aceste manifestări nu vor avea ecou la nivelul factorilor de decizie, în 11 mai va fi declanșată greva generală.

Nemulțumirile celor din sistemul de sănătate au fost generate de reducerea sporurilor de la 75% la maximum 30%, lucru care duce la pierderi mari în veniturile personalului medical, cu precădere la infirmiere, brancardieri și la nivelul asistentelor din mai multe zone ale domeniului.

Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, a făcut apel la ministrul Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare şi să le corecteze.

„Unii dintre managerii aleg să spună că sindicatul este de vină, cum alege şi ministerul. Fac un apel la doamna Ministru al Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare şi să le corecteze, nu sindicatele sunt de vină. Regulamentul de sporuri este decent, problema este că nu îl putem aplica, acea constrângere în 30% ne împiedică astăzi să acordăm colegilor noştri din toate spitalele sporuri echitabile”, a adăugat liderul sindical.

În ultima perioadă, au avut loc zilnic proteste ale angajaţilor din spitale în Capitală şi în alte oraşe, ca urmare a diminuării sporurilor din sistemul sanitar.

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, ca până la finalul acestei săptămâni să găsească soluţii pentru problemele salariale din domeniul sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here