SCUMPIREA de care se tem toţi românii: Iată ce ar putea ridica prețul energiei electrice

Dacă Parlamentul va da undă verde unui proiect privind energia electrică, aceasta se va scumpi în cursul acestui an. Motivul: creșterea graduală a contribuției pentru regenerabile din partea consumatorilor, scrie Economica.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE ) intenționează să introducă noi scheme de sprijin pentru regenerabile din 2021, anul în care expiră acordul Comisiei Europene pentru actualul sistem bazat pe certificate verzi. Cel mai probabil va fi vorba despre un sistem de tip feed-in premium, a precizat vice-președinte ANRE Zoltan Nagy-Bege.

Ca soluție pe termen scurt, sub rezerva aprobării în Parlament, ANRE propune creșterea graduală a contribuției pentru regenerabile din partea consumatorilor, începând chiar din acest an. În condițiile în care circa 40-50% din certificatele verzi emise nu își găsesc cumpărători, oficialul ANRE a apreciat că această măsură ar urma să crească cererea pentru circa 1,5 milioane de certificate suplimentare (circa 10% din excedentul estimat în prezent).

Pentru atingerea noilor obiective de țară cu privire la ponderea energiei regenerabile în totalul consumului la orizontul anului 2030, Zoltan Nagy-Bege a afirmat că “este crucial să reapară interesul investitorilor” pe baza unei legislații atractive și predictibile. Cel mai probabil o decizie finală la nivel european cu privire la noile obiective de țară, cu siguranță peste 30%, va fi luată în a doua parte a acestui an, a estimat Zoltan Nagy-Bege.

Cum epoca marilor parcuri de generare a electricității din resurse regenerabile pare să fi apus în România, câmpurile fotovoltaice existente sunt obligate la optimizarea activității și creșterea duratei de viață a echipamentelor pentru a spera la recuperarea investiției. Totodată, noile investiții în sisteme de generare pe bază de panouri fotovoltaice au nevoie de cele mai noi tehnologii, de parteneri cu experiență și de furnizori de servicii de mentenanță, control și monitorizare.

Suportul financiar pentru această retehnologizare ar urma să vină din facturile consumatorilor finali.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here