România a acceptat invitația de a participa la recepția de inaugurare a Ambasadei SUA la Ierusalim (Haaretz)

România va fi reprezentată la recepția din această seară de la Ierusalim organizată cu ocazia inaugurarii ambasadei americane din Oraşul Sfânt. Informaţia apare în cotidianul Haaretz, care scrie că alături de ţara noastră, la recepţie vor participa şi reprezentanţi ai Austriei, Ungariei şi Cehiei. Acestea sunt țările europene care au acceptat invitația adresată de Ministerul de Externe al Israelului.

Nu se ştie cine anume va reprezenta România la eveniment, în contextul în care ţara noastră nu are ambasador în Israel. Sâmbătă, oficialii de la Bucureşti au recunoscut că ţara noastră a blocat o declaraţie comună a UE, care critica mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Un gest similar au făcut Ungaria şi Cehia, iar oficialii de la Praga şi-au motivat gestul prin relaţiile bune pe care le au cu Statele Unite şi Israel.

Gestul autorităţilor române a provocat însă nemulţumirea preşedintelui Klaus Iohannis, care l-a chemat pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să dea explicaţii la Cotroceni. Președintele nu fusese informat despre acest demers diplomatic al României la UE.

Potrivit Haaretz, Austria, România, Ungaria și Cehia au acceptat invitația adresată de Ministerul de Externe al Israelului de a participa la recepția care va avea loc duminică în onoarea mutării ambasadei americane la Ierusalim. Bulgaria, care ar fi anunțat inițial că-și trimite și ea ambasadorul la acest eveniment, acum a dat un răspuns neclar Ministerului de Externe, scrie Haaretz. România și Austria, notează cotidianul, sunt percepute ca fiind prietenoase față de politica guvernului Netanyahu.

Toate aceste cinci țări sunt membre ale Uniunii Europene, a cărei politică este de a se împotrivi mutării ambasadei, mai notează publicația israeliană. În viziunea UE, Ierusalimul va fi capitala Israelului și Palestinei în cadrul unei viitoare soluții cu două state.

În urmă cu trei zile, același cotidian Haaretz scria că 12 state au declinat invitația de a participa la recepția de duminică, unele din motive tehnice, altele din principiu. Printre statele care au refuzat se numără Rusia, Germania, Irlanda, Malta, Mexic, Portugalia, Australia, Polonia și Suedia.

Recepția are loc duminică seara, în Ierusalim, cu o zi înainte de ceremonia oficială de mutare a ambasadei, la care va participa fiica și consiliera lui Donald Trump, Ivanka Trump, soțul ei, Jared Kushner, secretarul trezoreriei americane, Steven Mnuchin și alți oficiali americani.

Între timp, armata israeliană se pregătește pentru proteste de masă pentru luni, ziua inaugurării ambasadei, și pentru a doua zi, 15 mai, când palestinienii marchează 70 de ani de la Nakba, ziua „catastrofei”.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here