Dosarul Mineriadei. Adrian Sârbu a inventat sintagma ”rebeliune legionară” și chiar a solicitat ”ministrului apărării să-i pună la dispoziţie 20 kg de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari”

Iluzia amenințării unui „atac legionar”, care de fapt nu era „legionar”, a fost opera unui om: Adrian Sârbu, susțin în rechizitoriu procurorii militari care instrumentează dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, informează stiricurate.ro. Sârbu este cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii, fiind numărul 9 în lista inculpaților din dosar, înaintea lui Miron Cozma. 

Când au început protestele din Piața Universității, Sârbu era șef de cabinet și consilier al prim-ministrului Petre Roman și apăra democrația fragilă, „amenințată” de „golani”, cum le spusese Ion Iliescu celor din piață.

Procurorii militari mai susțin că Adrian Sârbu ”a participat la organizarea atacului asupra populației civile din București, prin facilitarea transportului la București a unor grupuri de muncitori din Galați și prin măsurile luate privind cazarea și hrănirea minerilor în Capitală. (….) În cursul zilei de 13 iunie 1990, inculpaţii Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu VoicanVoiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Adrian Sârbu au contactat personal factori de decizie de la nivelul organelor locale ale puterii de stat, precum şi unii lideri de sindicat cerându-le să mobilizeze cetăţenii din respectivele zone, inclusiv minerii, pentru a veni în Bucureşti şi a-i sprijini în acţiunea de reduce la tăcere opozanţii politici”.

Față de acuzațiile aduse, inculpatul civil Sârbu Adrian nu a dorit să dea declaraţii în faza de urmărire penală.

Cum populația trebuia să aprobe aceste mișcări de mase, a fost creată manipularea REBELIUNE LEGIONARĂ. Lui Adrian Sârbu îi este atribuită paternitatea sintagmei care a schimbat comunicarea și care a făcut intervenția municitorilor și minerilor să fie considerată salvatoare pentru statul român, informează stiricurate.ro, citând din rechizitoriul procurorilor.

Potrivit martorului Secăreș Vasile, Sârbu ”a fost cel care a redactat un comunicat transmis la postul de televiziune ca fiind din partea guvernului, iar în comunicat se preciza, în esență, că ceea ce se întâmplă în ziua de 13 iunie 1990 este rezultatul acțiunilor unei mișcări legionare”.

Totul deși, potrivit martorului Tache Viorel, ”informările făcute de către Serviciul Român de Informații și de Direcția de Informații a Armatei, informări care reflectau starea de fapt reală și care erau transmise președintelui și primului-ministru, erau gestionate de inculpatul Sârbu Adrian, acesta cunoscând conținutul lor și fiind la fel de bine informat ca și președintele și primul ministru”.

Rezultatul comunicatelor cu informații false a fost acela că foarte mulţi oameni din multe zone ale ţării au ieşit în stradă, dornici de a li se asigura deplasarea în Capitală. De asemenea, în rândul populaţiei s-a creat un sentiment de ură împotriva partidelor politice de opoziţie şi a liderilor acestora.

Procurorii militari au depus în instanță un comunicat al Guvernului de la ora 23.08, al cărui conținut îi este atribuit lui Adrian Sârbu, care a fost citit la Televiziunea Publică și la Radioul Public. Acesta statua că legionarii sunt inamicul public în 13 iunie 1990. Pentru a fi mai convingător, Adrian Sârbu ar fi pus chiar doi termeni amenințători unul lângă altul:  „terorism legionar”. Despre incendiile care porneau înainte să ajungă protestatarii la clădiri și despre  militarii care incendiau autobuze nu scria nimic în comunicat. De menționat că pe postul public de televiziune au mai fost citite două comunicate, unul din partea președintelui Ion Iliescu, iar celălalt chiar citit de Ion Iliescu personal și care conțineau de asemenea sintagma „legionar”.

Odată populația pregătită și speriată cu diversiunea legionară, asaltul muncitorilor „de bine” era în line dreaptă.

”În concret, inculpatul Sârbu Adrian a participat la organizarea atacului asupra populației civile din București, facilitând transportul la București al unor grupuri de muncitori din Galați și ocupându-se, alături de Ionescu Cazemir Benedict și Dumitru Nicolae, din ordinul inculpatului Roman Petre, de cazarea și hrănirea minerilor, aprovizionarea fiind făcută de către Bebe Ivanovici.”

Pe 15 iunie, o echipă complexă a intrat în sediul Universității pentru a cuantifica stricăciunile. Un profesionist a apăsat REC pe aparatul de filmat: Adrian Sârbu.

”În data de 15.06.1990, (Vlăsceanu Lazăr) a însoțit o delegație din care făcea parte și Roman Petre, pentru constatarea distrugerilor cauzate de către mineri în sediul Universității, fiind efectuate filmări de către Sârbu Adrian”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here