Siminica Mirea: „România, pe primul loc într-un nou clasament al ruşinii: mortalitatea infantilă

Senator Siminica Mirea

Indicele mortalităţii infantile poziţionează România pe primul loc într-un nou clasament al ruşinii. Declarația îi aparține senatorului liberal de Olt Siminica Mirea și a fost rostită, recent, de la tribuna Senatului României.

În România mor, anual, de două ori mai mulţi copii decât în aproape oricare altă ţară din Uniunea Europeană. Pe cât de tulburătoare este această afirmaţie, pe atât de reală. Confirmarea vine din partea Institutului Naţional de Statistică, dar şi dinspre alte institute de cercetare abilitate, declară Siminica Mirea, care susține că indicii demografici analizaţi situează România, şi de această dată, în fruntea unui alt clasament al ruşinii.

Potrivit cifrelor Eurostat, în anul 2016, rata mortalităţii infantile din ţara noastră era de 7,3 decese la mia de nou-născuţi, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

„Din nefericire, acestea nu sunt simple cifre, ci o realitate tulburătoare cu care se confruntă statul român. Perspectivele sunt îngrijorătoare. În anul 2015, precum şi în anul 2016, în România au murit peste 1000 de copii cu vârste de până într-un an. Incidenţa deceselor s-a situat la un nivel alarmant şi în anul 2017, înregistrând, încă din prima luna a anului trecut, o creştere faţă de luna ianuarie a anului 2016”, le-a atras atenția Siminica Mirea colegilor ei senatori.

Cauzele acestor decese sunt cu preponderenţă de ordin perinatal, congenital sau în strânsă legătură cu boli ale aparatului respirator și ele ar putea fi combătute prin măsuri preventive, a reliefat senatorul PNL de Olt.

„Cu toate acestea, explicaţiile medicale nu acoperă dramele miilor de familii îndurerate. În schimb, rapoartele de cazuistică indică explicaţii ample cu privire la acest aspect. Astfel, majoritatea acestor cauze pot fi combătute prin măsuri de prevenţie sau de educaţie sanitară. Raportul realizat de spitalul «Grigore Alexandrescu» din capitală atrage atenţia asupra posibilităţilor de ameliorare ale acestui fenomen cu până la 30-40%prin intermediul campaniilor de prevenire şi responsabilizare”, a declarat Siminica Mirea.

Drama familiilor îndurerate este şi drama cu care se confruntă România. Mortalitatea infantilă reprezintă unul dintre principalii indicator în vederea determinării gradului de dezvoltare al unei ţări, aflându-se în strânsă legătura cu factorii educaţionali, sociali sau economici, relevă parlamentarul liberal.

„Dincolo de cifrele prezentate, se remarcă atitudinea indiferentă a întregului
aparat decizional, mai ales că există o legătură direct proporţională între investiţii şi calitatea actului medical. În timp ce mortalitatea creşte, speranţa de viaţă scade cu cât investiţiile din domeniul sănătăţii sunt mai reduse. Consider că românii merită mai mult! Clasarea fruntaşă în aceste topuri ale ruşinii consolidează în mod negativ statutul ţării noastre şi potenţează dramele cu care se confruntă cetăţenii ţării. Dincolo de disputele politice, constatăm cu regret că adevăratele probleme nu se află doar în justiţie, ci, mai degrabă, în sistemele vitale precum cel al sănătăţii”, a mai atras atenția Siminica Mirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here