Ion Dobran, ultimul as al Aviației Române din al Doilea Război Mondial, vizită la Baza Deveselu/FOTO

Generalul-maior (r) de aviație Ion Dobran, celebru pentru doborârea multor avioane inamice, inclusiv americane, în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost oaspete, la sfârșitul săptămânii trecute, al bazei NATO de la Deveselu. 

Ion Dobran a fost primit de cei doi comandanți ai bazei, căpitanul Charlos Washington și  colonelul Răzvan Brătulescu, cu care eroul român a discutat și a făcut un tur al unității militare.

Generalul de flotilă aeriană (r) aviator Ion Dobran, în vârstă de 99 de ani, este unul dintre așii aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

El a participat la războiul din Est, la campania de la Mariupol, luptând împotriva aviației URSS, la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, împotriva aviației de bombardament americane, dar și în campania din Cehoslovacia, împotriva Germaniei, efectuând misiuni inclusiv în 9 mai 1945, ultima zi a războiului.

A fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare. A luat parte la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene și a avut 10 victorii aeriene confirmate, trei probabile și una la sol.

Eroul este decorat cu Ordinul Steaua României, Ordinul Coroana României și Ordinul Virtutea Aeronautică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here