Amendă-RECORD în Olt pentru munca la negru: 2 miliarde de lei/ Ce trebuie să știe angajatorii

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a aplicat, recent, o amendă-record de nu mai puțin de două miliarde de lei vechi pentru munca la negru. O asemenea „performanță” se explică prin faptul că, de la 10 aprilie 2018, plafonul maxim până la care poate fi aplicată o amendă unui angajator pentru folosirea muncii fără forme legale s-a ridicat la 200.000 de lei, lucru pe care trebuie să îl cunoască toți angajatorii dispuși să fenteze legea. 

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au efectuat, luna trecută, un număr de 257 controale specifice, atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Domeniile luate la bani mărunți au fost cele de construcţii, protecţie şi gardă, alimentaţie publică, comerţul cu amănuntul, prestările de servicii şi agricultura.

În urma controalelor efectuate au fost identificate 317 deficienţe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 179 de sancţiuni, dintre care 174 avertismente şi cinci amenzi în valoare totală de 340.000 lei. Cele cinci amenzi au fost aplicate pentru o singură neregulă – munca la negru.

„În luna mai 2018, inspectorii de muncă au identificat 19 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, celor cinci agenţi ecomonici care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 340.000 lei”, se arată îtr-un comunicat de presă al ITM Olt.

Potrivit unor surse OLT-ALERT, dintre cele cinci sancțiuni contravenționale, o singură amendă, de nu mai puțin de 200.000 de lei, a fost aplicată unui angajator prins că folosea la muncă fără documente legale 12 persoane. Legislația în domeniu prevede că amenda poate fi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană care prestează muncă la negru. Pe de altă parte, plafonul maxim al unei amenzi pentru munca la negru este de 200.000 de lei, astfel că angajatorului nu i-a putut fi aplicată o amendă mai mare, calculată la nivelul tuturor celor 12 „negri”. Chiar și așa, amenda reprezintă o premieră în Olt, pentru că, până în 10 aprilie, când legislația în domeniu s-a modificat, plafonul maxim al unei amenzi era de 100.000 de lei, chiar dacă numărul de persoane folosite la muncă nelegală era unul foarte mare. Valoare plafonului maxim s-a dublat acum.

Alte deficienţe descoperite de inspectorii de muncă au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal şi a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul general de evidență a salatiatilor, a contractelor individuale de muncă şi a modificărilor acestora, neacordarea şi neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here