De ce în municipiul Caracal nu se omoară țânțarii/ Explicațiile primăriei

Suntem în luna iunie și mai mulți cetățeni din Caracal s-au plâns în spațiul virtual că autoritățile municipiului nu au demarat procesul de dezinsecție împotriva țânțarilor. 

Într-adevăr, municipalitatea a amânat acest proces din motive de eficiență, urmărind ca dezinsecția să aibă loc în perioada de maximă apariție a țânțarilor și a altor insecte care, dincolo de disconfortul creat, pot transmite și boli.

Cel puțin așa reiese dintr-un comunicat al primăriei, menit să dea răspunsul așteptat de oameni.

Redăm integral comunicatul primăriei:

„Dezinsecția în municipiul Caracal

Că urmare a comentariilor apărute în spațiu public on-line în ceea ce privește dezinsecția, în municipiul Caracal, ținem să precizăm următoarele:

Perioada de apariție și reproducere a țânțarilor se realizează în timpul verii și în special dacă acest anotimp este bogat în precipitații: rezultând în urmă acestora ”zone umede” propice pentru înmulțirea acestui dăunător.

Din biologia acestui dăunător adultul de țânțar comun (culex pipiens) depune ouăle când temperatura apei depășește 15 grade Celsius (luna Mai) iar generațiile din primăvară și vara se succed la fiecare 15-20 de zile în funcție de temperatura apei (dezvoltarea larvelor se realizeza în ape stătătoare provenite din precipitații, băltoace, mocirle).

Din acest motiv aparatul tehnic din Primăria Caracal a considerat amânarea tratamentului avio-chimic pentru jumătatea lunii IUNIE, tratament care coincide cu perioada de maximă apariție atât a adulților de țânțari cât și a altor insecte dăunătoare care pe lângă disconfortul produs pot transmite o serie de boli infecțioase în rândul populației.

Tratamentul avio-chimic se va realiza cu produsul K-OTHRINE PROFI EC 250 care este un biocid care conține două substanțe active și este avizat de Ministerul Sănătății – Comisia Națională pentru produse Biocide cu domeniul de utilizare în igienă publică în zonele urbane (parcuri, cartiere de locuințe, artere de circulație, zone de agrement etc.) și o arie de aplicare în combaterea insectelor zburătoare și taratoare. 
Tratamentul cu biocidul mai sus menționat se va face avio-chimic, aeronava fiind echipată cu instalație de aplicare a tratamentului ULV (volum ultra-redus).

Biocidul K-OTHRINE PROFI EC 250 are în componentă să două substanțe active:

A. DELTAMETRIN – care este un piretroid de sinteză cu o eficacitate a distrugerii sistemului imunitar al insectelor dăunătoare fiind unul dintre cele mai folosite și cele mai sigure substanțe active ce se folosesc în combaterea insectelor dăunătoare.

B. PIPERONIL BUTOXID – este o componentă organică care se folosește în formularea insecticidelor având rol doar de agent sinergic sporind performanță piretroidului și de inhibare a mecanismelor naturale de apărare ale insectelor dăunătoare.

Al doilea tratament avio-chimic se va realiza în luna AUGUST când se va realiza un maxim de apariție a insectelor dăunătoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here