Superimunitatea judecătorilor CCR a trecut de Parlament: Ei nu pot fi arestați

Senatul a adoptat, ca for decizional, un proiect de modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, care prevede că judecătorii constituţionali pot fi urmăriţi penal, însă nu pot fi arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR. Proiectul de lege a fost adoptat cu 70 de voturi “pentru”, 28 “împotrivă” şi zero abţineri, informează Mediafax. Iniţiativa legislativă urmează să ajungă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Reexaminarea legii a fost făcută în urma unei decizii a Curţiii Constituţionale de a admite parţial sesizarea de neconstituţionalitate depusă de PNL şi USR.

Astfel a fost modificat articolul 66 din Lege care prevede, la alineatul (1) că “Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului Curţii Constituţionale, la cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în textul iniţiativei adoptate.

A fost modificat şi alineatul (4), pentru punerea în acord cu decizia CCR, care prevede că “În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, Procurorul General informându-l de îndată pe preşedintele Curţii Constituţionale”.

În forma iniţială, înaintea deciziei CCR de neconstituţionalitate parţială, în textul trimis spre promulgare, alineatul (4) stipula: “În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, ministrul justiţiei informându-l de îndată pe preşedintele Curţii Constituţionale.”

De asemenea, a fost abrogat alineatul (3) al articolului 68, care prevedea că: “Judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituionale, pentru un mandat complet de 9 ani”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here