Olt: La un pas de MOARTE. Au săpat după fier vechi și au găsit proiectile neexplodate

Mai mulți romi din localitatea olteană Valea Mare puteau să fie răniți miercuri seară după ce, săpând după fier vechi, au dat de mai multe proiectile neexplodate provenind din cel de-al doilea război mondial. Au avut, însă, noroc. Muniția a fost ridicată de pirotehniști și depozitată în vederea distrugerii.

Proiectilele au fost găsite într-o zonă în care a mai fost găsită muniție. Potrivit unor surse locale, în acea zonă cetățenii de etnie romă sapă frecvent după fier vechi. Unul dintre bărbații care săpau acolo joi seară a anunțat autoritățile de descoperirea făcută.

„Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a executat, în seara zilei de joi, 28 iunie, o misiune pentru asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată în urma celor două conflagrații mondiale. Un cetățean din comuna Valea Mare, sat Bârcă, a anunțat că, pe timpul unor săpături, a găsit trei elemente de muniție. Specialiștii pirotehnicieni au identificat, transportat și depozitat, în vederea distrugerii, trei proiectile explozive de calibrul 50 de milimetri. Elementele de muniție provin, cel mai probabil, din Al Doilea Război Mondial, erau trase prin gura de foc și neexplodate, reprezentând un real pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, sublocotenentul Alin Băsășteanu.

Pompierii le reamintesc cetățenilor că, la descoperirea muniției rămase neexplodate, au obligația să informeze serviciile de urgență profesioniste sau poliția, prin apelarea numărului de urgență 112.

„După descoperire și anunțare, populația trebuie să adopte un mod specific de comportare față de munițiile neexplodate, fiind interzise atingerea lor cu mâna sau cu alte obiecte, ridicarea, transportul și introducerea acestora în diferite încăperi sau locuințe, comercializarea acestora prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase, introducerea munițiilor în foc, topirea elementelor metalice ale munițiilor, folosirea munițiilor pentru improvizarea diferitelor unelte, utilizarea pionerilor și explozivilor provenite din muniții, în scopuri artizanale, demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor elemente componente”, a mai precizat Alin Băsășteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here