Medicii Mircea Tusciuc și Paul Iancu, aflați după gratii pentru ucidere din culpă, au mai primit o LOVITURĂ în instanță

Medicii Paul Tusciuc (stânga) și Paul Iancu

Medicii slătineni Mircea Tusciuc și Paul Iancu, aflați în pușcărie după ce Curtea de Apel Craiova i-a condamnat definitiv, în 4 aprilie 2018, la câte trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în cazul copilului de nouă ani, din localitatea Şerbăneşti, care în 2010 a decedat în urma unei intervenţii chirurgicale la mâna stângă, au mai primit o lovitură din partea instanței de judecată.

Luna aceasta, Curtea de Apel Craiova le-a stins ultima speranță, respingându-le contestația în anulare, o cale de atac extraordinară pe care cei doi medici au promovat-o.

„Respinge contestaţiile în anulare ca inadmisibile. Respinge cererile contestatorilor inculpaţi privind suspendarea executării ca rămase fără obiect. Obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 300 lei fiecare cheltuieli judiciare statului”, se arată în hotărârea Curții de Apel Craiova, care este definitivă.

Cu doar o zi înainte de pronunțarea instanței, medicul Paul Iancu a publicat pe pagina sa de socializare răspunsurile mai multor medici specialiști a căror părere medicală în cazul copilului decedat ar fi putut înclina balanța în favoarea doctorului Iancu, crede acesta, dacă instanța de judecată ar fi admis audierea acestor medici în proces.

„Iată ce se intamplă când judecătorii trag concluzii fără să consulte medici specialiști: 
CURTEA DE APEL CRAIOVA DECIZIA PENALĂ NR.491
“… instanţa a apreciat că inculpatul Iancu Paul … prin stabilirea cu uşurinţă a diagnosticului de „fractură ambe oase antebraţ stâng” în loc de „fractură deschisă ambe oase antebraţ stâng cu deplasare” cu consecinţa neacordării îngrijirilor medicale necesare şi instalarea stării toxice consecutivă fracturii deschise de ambe oase de antebraţ stâng complicat în evoluţie cu sindrom de compartiment … a săvârşit infracţiunea de ucidere din culpă
prev. şi ped. de art. 178 al. 1,2 Cp.“

Iată ce răspund la prima întrebare din chestionar medicii ortopezi în urmă analizei documentelor medicale, răspunsuri ce arată GREȘEALA GRAVĂ pe care au făcut-o judecătorii refuzând audierea medicilor specialiști:

1. Sindromului de compartiment apare că urmare doar a unei fracturi deschise sau în aceeași măsură complicația poate să apară și în cazul factrurilor închise (cu sau fără plagă)?

84,2% – Nu, această complicație apare în orice tip de fractură, fractură închisă (cu sau fără
palaga) sau fractură deschisă

15,8% – Opinii care arată și mai clar GREȘEALA GRAVĂ pe care au făcut-o judecătorii refuzând audierea medicilor specialiști:

– Sindromul de compartiment este mai puțîn probabil să apară în fracturi deschise vs fracturi închise deoarece întreruperea continuității țesuturilor poate permite o evacuare a secretiilor și diminuare a edemului, care sunt responsabile de creșterea presiunii într-o cavitate închisă (compartiment).
– Sindromul de compartiment apare în general în fracturile închise, incidența find oricum destul de mică. Adevărat că la copii incidența sdr. de compartiment find mai mare decât la adulți. În fracturile deschise teoretic nu apare sdr. de compartiment, deoarece prin plagă care comunică cu fractură se elimina hematomul din focarul de fractură, astfel scăzând presiunea intracompartimentală, sângerarea fiind destul de abundentă, care cu greu ar putea să treacă neobservată.

Vor ține judecătorii de dată această cont de părerile medicilor specialiști? Vom vedea pe 8 iunie care va fi decizia acestora!”, a postat, Paul Iancu, pe Facebook.

Din nefericire pentru el, magistrații Curții de Apel nu au ținut cont de strigătul său disperat.

•••

Curtea de Apel Craiova a pronunțat, în 4 aprilie, sentința în dosarul în care medicii slătineni Mircea Tusciuc şi Paul Iancu au fost judecați, pentru a doua oară, pentru ucidere din culpă în cazul copilului de nouă ani, din localitatea Şerbăneşti, care în 2010 a decedat în urma unei intervenţii chirurgicale la mâna stângă. Externat în primă fază, copilul a fost readus la spital în aceeaşi zi de mama sa, pentru că micuţul nu se simţea bine. Medicul Tusciuc a decis a doua zi să îi amputeze braţul. Ulterior, din cauza complicaţiilor intervenite, copilul a decedat.

Ambii medici au fost condamnați la câte trei ani și șase luni de închisoare cu executare, după ce magistrații craioveni au respins apelurile celor doi și l-au admis pe cel al procurorilor declarat împotriva sentinței Judecătoriei Slatina, care pronunțase pedepse la închisoare cu suspendare în acest dosar.

În vreme ce Mircea Tusciuc își ispășește pedeapsa la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, Paul Iancu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here