SGA Olt a sărbătorit, împreună cu copiii de la DGASPC, „Ziua Dunării”/ Copiii au primit cadouri cu acest prilej

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt, împreună cu Administraţia Bazinală de Apă Olt și alături de copiii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), au sărbătorit, vineri, 29 iunie, Ziua Internațională a Dunării, tema evenimentului fiind, anul acesta, „Fii activ pentru o Dunăre mai sănătoasă’’. 

Activitățile s-au desfășurat în mai multe zone din județul Olt și au inclus vizite la satul neolitic din Drăgănești-Olt, parte a Muzeului Câmpia Boianului ”Traian Zorzoliu”, și la cetatea romano-bizantină Sucidava-Corabia.

Cu acest prilej, un grup de copii de la Centrul „Sf. Elena’’ Corabia au prezentat un moment artistic în cadrul sălii de festivități a arenei sportive San Siro din Corabia, apoi acțiunea a continuat pe faleza Dunării din oraș, unde copiii au fost informați cu privire la importanța fluviului Dunărea.

Din partea Administrației Naționale „Apele Române”, A.B.A.- S.G.A. Olt și Coca-Cola, toți participanții au primit diplome, dulciuri, cărți și răcoritoare.

“Manifestările dedicate acestei zile  se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorința acestora de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, indiferent că este vorba de inundații, secetă sau poluări accidentale. Această zi este o ocazie de a celebra acest fluviu, de a întreprinde în continuare acțiuni comune pentru că este responsabilitatea noastra sa protejăm Dunărea”, a declarat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Adi Barbu.

Directorul ABA Olt, Ștefan Prală, a spus, la rândul său, că „pentru prevenirea efectelor negative datorate fenomenelor extreme și schimbărilor climatice, fiecare dintre noi avem obligația de a acționa, unindu-ne forțele, pentru conservarea bogăției naturale din bazinul Dunării”.

Organizatorii evenimentului s-au bucurat de colaborarea Consiliului Județean Olt, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt, precum și a Primăriei Corabia.

Și ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș, a transmis, cu ocazia evenimentului, un mesaj.

„Îmi revine deosebita onoare să mă adresez dumneavoastră în calitate de ministru al apelor și pădurilor cu ocazia Zilei Dunării. Așa cum știți sloganul sub care se sărbătorește această zi în anul 2018 a fost stabilit la nivelul Comisiei Internaționale pentru protecția fluviului Dunărea și este «Să fim activi pentru o Dunăre mai sănătoasă».

Pentru bazinul hidrografic al Dunării, acțiunile întreprinse de România sunt esențiale având în vedere că suntem țara cu cea mai mare suprafață și cu cea mai mare populație din acest bazin și ca aproape toate râurile de pe teritoriul național se varsă în mod direct sau indirect în fluviul Dunărea, fluviul al cărui curs este aproape 50% amplasat și pe teritoriul României.

Din acest punct de vedere Ministerul Apelor și Pădurilor acționează și va acționa prin toate mecansimele pe care le are la dispoziție pentru a sprijini eforturile legate de îmbunătățirea stării apelor. În mod special aș dori să menționez proiectul finanțat de Banca Mondială  privind reducerea poluării apei cu nitrați din surse agricole un proiect care a ajuns la o finanțare de peste 100 milioane de dolari și care sprijină comunitățile rurale pentru rezolvarea problemelor generate de administrarea defectuoasă a gunoilui de grajd, problemă cu implicații majore asupra calității apelor subterane și a sănătății publice.

Trebuie menționat că acționând pentru îmbunătățirea calității și sănătății apelor din bazinul fluviului Dunărea contribuim totodată la îmbunătățirea calității apelor marine ale Mării Negre. Reducând poluarea cu nitrații din surse agricole reducem aportul de nutrienți în Marea Negră și reducem apariția înfloririlor algale atât de neplăcute în timpul sezonului estival. În fapt putem spune ca rezultatele acțiunilor de protecție a apelor  din bazinul Dunării se văd cel mai pregnat în stare calității apelor Mării Negre care în ultimul deceniu s-a îmbunătățit ușor dar constant. Din păcate ceea s-a amplificat în ultimii ani este poluarea cu plastic și microplastic.

Este evident că la nivelul bazinului Dunării obținerea unor rezultate vizible nu se poate face fără cooperare tuturor statelor din bazin și corelării eforturilor tuturor folosințelor apei de la agricultură la navigație și hidroenergie. În acest sens apreciem că Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este platforma corespunzătoare pentru coordonarea,integrarea și armonizarea tuturor aceste interese. In această strategie, Comisia Internațională pentru Protecția fluviului Dunărea joacă un rol major din punct de vedere al managementului apelor. România, prin Ministerul Apelor și Pădurilor va continua să fie un partener activ și, ca stat aval și riveran Mării Negre, are interesul ca toate statele dunărene să întreprindă acțiuni coordonate pentru protecția și conservarea apelor.

În mod particular doresc să menționez că în cadrul Comisiei Internaționale pentru Protecția fluviului Dunărea și a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, România, prin Administrația Națională ”Apele Române”, este liderul proiectului Danube Floodplain. Acest proiect, care are parteneri din toate statele pe ale căror teritorii trece fluviul Dunărea, își propune să reducă riscul de inundații prin reabilitarea luncii Dunării și prin realizarea de infrastructiră verde. Prin acest proiect dorim ca toate statele amonte să ia măsuri pentru a reduce efectul apelor mari asupra statelor din aval. În plus prin genul de măsuri și lucrări propuse contribuie la revitalizarea ecositemelor Dunării, adică la o ”Dunăre vie

Ministerul Apelor si Pădurilor acordă o deosebită atenţie activităţilor pentru creşterea conştientizării cetăţenilor privind conservarea şi prevenirea poluării apelor. In acest sens consideram ca informarea, educaţia şi cultivarea ideii că apa susţine viaţa sunt elemente esenţiale care schimbă pe zi ce trece atitudinea semenilor noştri faţă de viitorul acestei resurse a naturii. Este important să subliniem că oricâte eforturi vom depune la nivelul autorităților prin elaborare de reglementări, monitoring și inspecție sau prin lucrări de investiții nu vom avea rezultatele dorite dacă la nivelul comunităților și al indivizilor nu se va realiza o schimbare de atitudine. Acesta este principalul obiectiv al Comitetelor de bazin care contribuie, prin implicarea tuturor actorilor în activitatea decizională din acest domeniu, la eficientizarea colaborării şi responsabilizarea tuturor celor care convieţuiesc în acelaşi bazin hidrografic.

În încheiere doresc să mulțumesc tuturor celor care prin activitatea depusă  sprijină realizarea unei gospodăririi durabile a apelor României și contribuie la protecția acestei valori inestimabile pentru existența vieții pe Pământ”, a spus ministrul Ioan Deneș.

În anul 2004, Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea împreună cu statele dunărene au decis ca ziua de 29 iunie să fie declarată “Ziua Dunării”, zi de sărbătoare pentru toate ţările situate în bazinul acestui fluviu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here