ROBOR a atins un nou record. Cum ne afectează creșterea indicelui

Creşterea continuă a indicelui ROBOR i-a dărâmat pur şi simplu pe românii care au credite în lei. Spaima oamenilor este alimentată şi de prognozele economiştilor care spun că indicele va continua să crească până în jurul valorii de 4%. Marți a ajuns la 3,27%, informează B1 TV.

Romanii care și-au luat credite scot acum mult mai mulți bani din buzunar pentru plata ratelor. Şi asta pentru că indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobâzile variabile pentru ratele în lei, crește în fiecare zi.

Iar cifrele prezintă adevărata faţă a dezastrului. Acum ROBOR se apropie de 3,3% în timp ce anul trecut pe vremea asta era 0,67%.

”Unde va ajunge ROBOR? Avem indicaţie rata inflaţiei. Rata inflației îți arată cu cât își pierd puterea de cumpărare banii în România. Se pare la 12 luni, rata inflației este 5,4%, asta înseamnă că puterea de cumpărare a scăzut. Pentru a acoperi această putere de cumpărare avem creșterea dobânzilor și de aici și creșterea ROBOR. ROBOR va crește până va acoperi acest ecart sau diferența aceasta de rata inflației”, a explicat economistul Florin Cîțu.

Specialiştii în economie spun că cei mai afectaţi vor fi tinerii care au luat împrumuturi prin programul Prima Casă în lei. Ei vor trebui să scoată din buzunar câteva sute de lei în plus.

De exemplu, dacă anul trecut, în luna septembrie, rata unui credit era de aproximativ 1.074 de lei, pentru luna august a acestui an, rata este estimată lacirca 1.373 de lei.

Românii nu vor avea de suportat numai creşterea ratelor creditelor, ci şi o serie de scumpiri la utilităţi şi chiar la unele alimente.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here