Comisia de la Veneția RESPINGE sesizarea CCR: Într-o DEMOCRAȚIE, criticarea deciziilor Curții Constituționale este PERMISĂ

Comisia de la Veneția a răspuns sesizării pe care CCR a făcut-o luna trecută cu privire la revocarea procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, și după ce judecătorul Petre Lăzaroiu s-a plâns de presiuni din partea președinției.

„Într-un stat democratic, criticarea deciziilor Curții Constituționale este permisă”, îi transmite Comisia de la Veneția lui Valer Dorneanu.

„Aș dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor Curții Constituționale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină în criticile lor. Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile. Deciziile curților constituționale sunt definitive și obligatorii și trebuie să fie implementate. Această poziție importantă a Curților Constituționale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curților de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituția și cu principiile sale”, se arată în răspunsul Comisiei de la Veneția, semnat de președintele Gianni Buquicchio.

Gianni Buquicchio precizează, totodată, că o opinie preliminară a Comisiei de la Veneţia, care „se va referi cu siguranţă” la deciziile adoptate de CCR, va fi prezentată în cursul acestei luni.

Iată scrisoarea lui Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția:

„Vă mulțumesc pentru scrisoarea din 6 iunie 2018, prin care mă informați despre presiunea exercitată asupra Curții Constituționale din România.

După cum știți, în data de 11 iunie 2018, o delegație a Comisiei de la Veneția a făcut o vizită la București și, printre altele, a discutat aceste chestiuni cu Curtea Dvs.

Aș dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor curții constituționale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină în criticile lor. Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile. Deciziile curților constituționale sunt definitive și obligatorii și trebuie să fie implementate. Această poziție importantă a Curților Constituționale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curților de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituția și cu principiile sale.

La cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneția a discutat despre reforma judiciară din România. În considerarea urgenței acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor și Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranță la deciziile adoptate de Curtea Dvs.

Prin scrisoarea din 20 iunie 2018, m-ați informat, de asemenea, despre o discuție dintre dl judecător Lăzăroiu și consilierul prezidențial al Președintelui României pe marginea mandatului judecătorului Lăzăroiu. Am înțeles că respectivul consilier prezidențial și-a dat demisia din această poziție, între timp”, a răspuns Gianni Buquicchio.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here