Un angajator din Olt a refuzat să mărească salariul minim pe economie/ Ce i s-a întâmplat

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a derulat, în perioada 2 aprilie – 29 iunie, campania națională privind verificarea modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale legate de modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. Surprize nu au existat decât într-un singur caz, în care un angajator a fost amendat pentru că a refuzat să mărească salariul minim pe economie în cazul angajaților săi.

Principalele obiective ale campaniei au fost verificarea modului în care angajatorii au respectat prevederile legale referitoare la obligația inițierii negocierii colective, la nivelul unităților în care nu există încheiat contract sau acord colectiv de muncă, verificarea modului în care angajatorii au respectat prevederile legale referitoare la obligația negocierii colective a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare și verificarea modului în care angajatorii au respectat prevederile legale referitoare la stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Pentru realizarea obiectivelor campaniei, inspectorii de muncă au declanșat acțiuni de control la agenţii economici din toate domeniile de activitate, verificând un număr de 124 angajatori.

„În urma verificărilor efectuate, nu au fost identificate cazuri în care angajatorii nu au procedat la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Olt, Bigdan Țucă.

Totuși, inspectorii de muncă au aplicat o amendă contravențională în valoare de 300 lei unui angajator care nu a respectat garantarea în plată a salariului minim brut pe țară de 1900 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here