Este cod portocaliu de inundații pe râuri și afuenții acestora din 13 județe din țară, printre care se numără și Oltul, unde trei râuri, Oltul, Vedea și Călmățui, ar putea să își iasă din matcă. Autoritățile județului au luat deja măsuri. În alte județe afluenții râurilor Olt, Argeș și Vedea s-au revărsat și au acoperit drumuri și terenuri agricole, dar au intrat și în gospodăriile oamenilor.
„În intervalul 08.07, ora 09:00 – 09.07, ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sfântu Gheorghe (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior”, atenționează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt.
Atenționările au fost trimise către instituțiile care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din județ.
„Pe timpul atenționărilor s-a dispus măsura asigurării permanenței la sediile primăriilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, sublocotenentul Alin Băsășteanu.
•••
În județul Argeș, pe DN 73, în dreptul localității Mihăești, apa a depășit un metru adâncime, informează b1.ro. Între timp, se menține codul galben de furtuni în aproape toată țara.
La Ministerul de Interne a avut loc ședință de urgență cu prefecții din zonele vizate, cărora Carmen Dan le-a cerut implicare fermă şi a anunţat că 21.000 de jandarmi, pompieri şi poliţişti sunt pregătiţi să intervină.
În contextul acestor fenomene meteo extreme peste de pompierii militari cu peste 2.500 de mijloace tehnice sunt pregătite să intervină în sprijinul populației și al autorităților locale.
“Colegii noștri sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației, cu mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență”, a anunțat IGSU.