Deputatul Dan Ciocan: Reducerea vârstei de pensionare era necesară pentru cei ce au muncit în condiții speciale

Deputatul PSD de Olt Dan Ciocan susține că modificările aduse Legii pensiilor în favoarea cetățenilor care au lucrat în condiții speciale de muncă, modificări adoptate în urmă cu câteva zile în Camera Deputaților, se impuneau pentru că aceste categorii sociale erau defavorizate în contextul recalculării pensiilor.

Este vorba, în principal, de reducerea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare

„Pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale se reduce vârsta standard de pensionare cu 13 ani, iar calculul pensiei se va face la un stagiu de cotizare de 25 de ani. Vorbim de oameni care au lucrat, de exemplu, în aviaţia civilă, siderurgie, în subteran, în locuri cu risc radiologic, în unităţi de transport maritim şi fluvial, în domeniul forajului cu sonde de ţiţei şi gaze etc.). Am votat aceste modificări pentru că respectivele categorii de muncă au un regim aparte și oamenii care le practică sunt supuși unor factori de risc care lasă urme în viața și în sănătatea lor; prin urmare, merită aceste avantaje”, a declarat parlamentarul de Olt.

Prin amendamentele propuse și adoptate se reduce stagiul complet de cotizare de la 30 la 25 de ani și pentru personalul artistic care a realizat cel putin 20 de ani de muncă în domeniile specifice.

De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani beneficiază şi persoanele vizate înscrise la pensie după anul 2011.

Iniţiativa a fost respinsă în Senat, ca primă cameră sesizată, pe 20 iunie 2017, dar a fost adoptată în Camera Deputaţilor, ca for decizional, așa că legea merge spre promulgare la preşedintele României.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here